Tuinderij Plantalia, oogsten, moestuin, weiland
Tuinderij Plantalia, oogsten, moestuin, weiland Foto: Sylvia de Kort

Open dag bij Tuinderij Plantalia

Door: Eugene de Kok Algemeen

RITTHEM - Op het land van Tuinderij Plantalia in Ritthem mag iedereen zelf oogsten en plukken. Tenminste, als je aandeelhouder bent van deze door een gemeenschap gedragen tuinderij. Er is zaterdag 22 augustus een open dag. 

Deelnemers hebben aan het begin van het seizoen hun aandeel ingelegd. Ze mogen dertig weken lang komen oogsten en plukken wat ze nodig hebben. De tuinderij functioneert op basis van ‘Community Supported Agriculture’. Op deze manier dragen de deelnemers samen het risico van een tegenvallende oogst, maar delen het ook wanneer deze overdadig is. Dat laatste is bij reguliere boeren niet het geval is. 

Seizoenen

Het is het eerste seizoen dat de tuinderij groeit. Ook nu hebben mensen nog de mogelijkheid om aan te sluiten en mee te delen in de oogst. Kenmerk van de zelfoogst- en pluktuin is de verbinding met de natuur en de seizoenen. De mensen eten wat er beschikbaar is. “Het maakt het menu afwisselend”, zegt initiatiefnemer Karin Körver. Zij en de deelnemers laten zaterdag zien hoe de tuinderij eruit ziet en te werk gaat. “Ervaar hoe hoe het is om tussen de courgetteplanten te lopen en zie hoe de sperziebonen groeien.”

Open dag

De open dag is zaterdag 22 augustus van 10.00 uur en 16.00 uur. Tuinderij Plantalia ligt naast Oest Farm and Stay aan de Welzingseweg 2C bij Ritthem. Meer informatie staat op www.plantalia.nl



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief