Vorig jaar was er voor het eerst een Indië-herdenking in Vlissingen.
Vorig jaar was er voor het eerst een Indië-herdenking in Vlissingen. Foto: Annet Eekman

Indië-herdenking in Vlissingen op 5 september

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen houdt voor de tweede keer een Indië-herdenking. Zaterdagavond 5 september is er een bijeenkomst op de Noorderbegraafplaats. Vanwege de coronamaatregelen is het een besloten samenkomst.

'Vorig jaar bleek de eerste Indië-herdenking duidelijk in een behoefte te voorzien', laat de gemeente Vlissingen weten. De ceremonie herdenkt de oorlogsgeschiedenis van voormalig Nederlands Indië. 'Er is ook aandacht voor de Nederlandse militairen die tussen 1945 en 1962 in de toenmalige overzeese rijksdelen Nederlands Oost-Indië en Nieuw-Guinea hun leven hebben gegeven.' 

Toespraken

Tijdens de herdenking op de Noorderbegraafplaats in Vlissingen worden er bloemen gelegd voor de slachtoffers van de Japanse bezetting en de periode daarna. Vanwege de coronamaatregelen is slechts een beperkt aantal personen aanwezig. De Indische Vereniging Koempoelan, Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon en de Vereniging Oud Militairen Indiëgangers (VOMI) nemen deel aan de plechtigheid en leveren een bijdrage aan het programma.

Burgemeester Bas van den Tillaar van de gemeente Vlissingen houdt een toespraak. Dan volgt muziek van de Koninklijke Harmonie Ons Genoegen. Namens de Indische Vereniging Koempoelan spreekt meneer Wiessenhaan en namens de Stichting Samenwerking Vlissingen-Ambon doet meneer Latuheru dat. Het Vlissingse college van burgemeester en wethouders en vertegenwoordigers van de VOMI leggen bloemen. 

Dan speelt de harmonie de Last Post, waarna de aanwezigen een minuut stilte in acht nemen. Ons Genoegen speelt tot slot het Wilhelmus.

Na afloop plaatst de gemeente beelden van de herdenking op haar (sociale) mediakanalen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief