'We willen wel uitbreiden, maar moeten niet te groot worden'
René Zwamborn en Kees van Overloop.
René Zwamborn en Kees van Overloop. (Foto: Weekblad de Bode)

'We willen wel uitbreiden, maar moeten niet te groot worden'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met ...' gaan we met hen in gesprek en op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze keer: Kees van Overloop en René Zwamborn van Huisman Advocaten. 


Jullie zijn advocaten, maar met een eigen kantoor ook ondernemers. Komen jullie uit een ondernemersfamilie of een familie van juristen?

Kees van Overloop: “Ik kom uit een ondernemersfamilie. Mijn grootvader was oprichter van een mosselbedrijf, mijn vader heeft lang in de politiek gezeten en had een fruitteeltbedrijf in Kattendijke. Dat wordt nu door mijn broer gerund.”

René Zwamborn: “Ik heb geen echte ondernemers in de familie. Mijn vader Cees was sportleraar van beroep, maar is professioneel voetballer en trainer geweest bij NAC, FC Den Bosch, Willem II en heeft bovendien gewerkt als hoofd opleidingen bij Ajax en het Engelse Sunderland. Mijn moeder woont momenteel in Las Vegas en is daar professioneel bridgescheidsrechter. Daar is ze erg druk mee. Ze is vaak op reis, maar door de coronacrisis ligt ook op dat gebied alles stil. Daarom spreek ik haar wat vaker.”

Wat voor type ondernemers zijn jullie? 

Kees van Overloop: “Wij zijn moderne ondernemers. De sfeer op ons kantoor is open en we zijn laagdrempelig. Naar buiten toe zijn we formeel, dat moet ook als advocaat, maar intern is de sfeer informeel. Beiden zijn we maatschappelijk erg betrokken. We zitten in veel clubs en verenigingen, zowel privé als zakelijk. Ik ben bijvoorbeeld voorzitter van Ondernemerscontact Goes."

René Zwamborn: “Wij zijn nog vrij jong. Dat heeft invloed op hoe je een onderneming runt. Wij zijn hier als werknemer begonnen, maar hebben de kans gekregen om het over te nemen van Martin Huisman, die nog steeds adviseur is van ons team. Ook dat heeft invloed. Ik ben blij dat we de kans hebben gepakt. We vinden het allebei leuk om te ondernemen, het geeft vrijheid. Je hebt namelijk op alles enige invloed, van het beleid en de toekomstvisie tot aan de kleur van de buitendeur.”

Wat geeft jullie energie in het werk?

Kees van Overloop: “Als je in een langlopende, moeilijke zaak opeens iets vindt waarmee je de zaak vlot trekt en denkt: ‘Yes!’ Dat geeft mij een enorme kick en veel energie. Die moeilijke zaken zijn sowieso leuk om te doen. Martin Huisman zei altijd: ‘Voor de makkelijke adviezen gaan mensen naar de jurist op de hoek, een advocaat heb je nodig als het moeilijker wordt'.”

René Zwamborn: “Ik vind het leuk dat het een ontzettend diverse job is. Je hebt, zeker de laatste tijd, weken dat je op kantoor bent, maar ook weken dat je het hele land doorvliegt, van de ene rechtbank naar de andere. Dat is geweldig. Je moet als advocaat lange stukken kunnen en willen bestuderen, maar ook veel naar buiten, de markt op. Ik adviseer ook bedrijven. Dan ben je aan het bouwen. Verder doen we faillissementsrecht. Dan neem je een bedrijf als het ware over en neem je op korte termijn allerlei belangrijke beslissingen. Alle facetten van het recht komen daarin terug. Dat geeft mij ontzettend veel energie.”

Is jullie werk door corona veranderd?

Kees van Overloop: “Zeker, het heeft een grote invloed. Wij hebben geen steun van de overheid nodig gehad. Daar ben ik trots op. De omzet is op peil gebleven, maar het werk is veranderd. Op kantoor hebben wij de richtlijnen van het RIVM toegepast en daar arbeidsrechtelijk naar gehandeld. Alle zittingen zijn verplaatst en besprekingen gingen niet door. We hebben zelfs een zitting gehad per telefoon en eentje via Skype. Dat vind ik minder. Je mist heel veel. Fysieke zittingen zijn veel beter. Er is zoveel non-verbale communicatie, die belangrijk is voor een advocaat en rechter. Dat mis je allemaal.”

René Zwamborn: “Gelukkig lopen de faillissementen nog niet op in Zeeland, maar je weet niet wat er nog gaat komen. In het arbeidsrecht zie je al wel veel beweging door corona. Werkgevers denken na over hun kosten. Dat hoeft niet altijd negatief uit te pakken voor werknemers, maar het kan wel veranderen. We krijgen ook vragen over thuiswerken en in het vastgoed ontvangen we vragen van huurders en verhuurders, bijvoorbeeld over het wel of niet betalen van de huur.”

Wat is het moeilijkste van jullie vak?

Kees van Overloop: “Een netwerk is ontzettend belangrijk voor een advocaat. Dat moet je opbouwen wat jaren kost. Het gaat niet vanzelf. Ook heb je veel parate kennis nodig. Ook dat is een lange weg. Verder vind ik het moeilijk dat ook als je ontzettend je best doet voor een cliënt het soms toch niet lukt.”

Lig je wel eens wakker van een zaak of een gebeurtenis?

René Zwamborn: “Het hangt van het soort zaak af. Neem het familierecht. Soms ben je jaren met één zaak bezig. Het zou niet goed zijn als je dan niet betrokken bent. Aan de andere kant moet je weer niet te betrokken zijn. Je moet enige afstand bewaren.”

Hoe zien jullie de toekomst van het kantoor?

Kees van Overloop: “Rooskleurig. Wij denken veel na over de toekomst. We zijn nu met zes advocaten en adviseurs en drie secretaresses. We willen uitbreiden, maar vinden dat we niet te groot moeten worden. We doen het gedegen en kijken goed naar het werk dat er is. We willen geen kantoor worden dat alle markten bedient. Strafrecht is daarvan een voorbeeld. Dat doen we niet, omdat je niet een jonge strafrechtadvocaat kunt aannemen zonder een ervaren man te hebben die hem of haar kan begeleiden. Dat heb je dan gewoon nodig."

René Zwamborn: “We willen groeien, maar het moet niet ten koste gaan van de kwaliteit. Sinds we het kantoor in 2016 hebben overgenomen, hebben we twee mensen aangenomen: Zeeuwen. We vinden het belangrijk dat mensen in ons team passen en willen niet iemand die er na een tijdje achterkomt dat hij het hier niet naar zijn zin heeft. We willen dat mensen een binding hebben met de provincie, zodat ze lang blijven.”

Met wie zouden jullie zelf aan de keukentafel willen zitten? 

Na lang nadenken, in koor: “Dan toch met een zakenman als Elon Musk, Bill Gates of Warren Buffet. Dat zijn ondernemers met een mooi verhaal.”

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=div-gpt-ad-1516715808303&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=internetbode.nl/vlissingen&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>