Waterschap: ‘Geen stormschade aan kust’
De duinen waren bestand tegen Odette, maar sommige strandhuisjes niet.
De duinen waren bestand tegen Odette, maar sommige strandhuisjes niet. (Foto: Waterschap Scheldestromen)

Waterschap: ‘Geen stormschade aan kust’

MIDDELBURG - Storm Odette heeft de Zeeuwse dijken en duinen niet beschadigd, meldt waterschap Scheldestromen maandag.


‘Officieel was het geen (zware) storm en bij Vlissingen is als hoogste waterstand ‘slechts’ 2,80 meter boven ANP gemeten’, meldt het waterschap. ‘De waterveiligheid is in Zeeland geen moment in het geding geweest.’ Wel veroorzaakte de noordwestenwind veel zandverstuivingen langs de Zeeuwse dijken en duinen.

Zandverstuiving

Wind uit het noorden/noordwesten heeft volgens Scheldestromen vrij spel. Dan vindt er veel zandverstuiving plaats richting de duinen. ‘Dit is een natuurlijk proces waarbij de duinen breder en sterker worden door het opgewaaide zand.’ Wel was er, onder meer bij Domburg, veel schade aan strandhuisjes.

Inspectie

Maandagmorgen heeft het waterschap bij afgaand water de kust geïnspecteerd op overlast door zandverstuiving. Om duinovergangen weer toegankelijk te maken voor hulpdiensten en bevoorrading van strandtenten, wordt op sommige plaatsen de komende dagen het zand van de paden verwijderd. 

‘Op Noord-Beveland heeft er naast zandverstuiving ook zandafslag plaatsgevonden. Hierdoor is zand niet alleen richting de duinen verplaatst, maar zijn er stukken strand in het water verdwenen. Voor de veiligheid van de dijken en duinen heeft dit geen nadelige gevolgen, waardoor het waterschap geen maatregelen hoeft te nemen.’

Windkracht acht

Bij een windkracht van negen of meer spreken we van storm. ‘In de nacht van vrijdag 25 op zaterdag 26 september haalde Odette op haar hoogtepunt kracht acht in Zeeland. Dat deed ze van zaterdag 26 op zondag 27 september nog eens dunnetjes over.’

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief