luchtfoto-middelburg1_1593184
luchtfoto-middelburg1_1593184

Fred Schonis zoekt een foto van zijn Middelburgse opa

Door: Eugene de Kok Algemeen

MIDDELBURG - Fred Schonis is op zoek naar een foto van zijn opa Waltherus Schonis, die op 5 april april 1924 in Middelburg is overleden. “Ik ben hier al vijftig jaar mee bezig, maar weet niet hoe mijn opa eruit heeft gezien”, zegt de in Arnhem woonachtige Schonis.

Fred Schonis is zelf 77 jaar. “Ik ben de jongste van het gezin. Verder leeft er niemand meer van de familie van mijn vaders kant. Ik heb de stamboom van de familie Schonis uitgezocht tot op drie eeuwen jaar terug en weet dus veel. Ik heb ook één kleine afbeelding van mijn oma, maar jammer genoeg niet van hem.”

Schonis’ opa kwam in 1857 in Loon op Zand ter wereld. Hij trouwde met Johanna Maria van Riel, die in Waalwijk werd geboren. In die plaats gingen ze na hun huwelijk samenwonen.

Knechten

Hij had in de stad in Noord-Brabant daar een leerlooierij. “Hij had er een klein fabriekje bij met een paar knechten. Een van die knechten zou een bord hebben gestolen van hun buurman. Toen de veldwachter kwam om hem te arresteren heeft mijn opa dat voorkomen. Daar heeft hij nog acht dagen voor in de bajes gezeten. Het schijnt een kleurrijk figuur te zijn geweest”

Beeld

Rond 1900 ging het echtpaar naar Middelburg. Waltherus Schonis kwam uit een grote familie. Veel van zijn nazaten zijn op Walcheren blijven hangen. “Ik wil graag een beeld hebben van mijn grootvader. Er moet toch iemand zijn die nog iets heeft liggen in een fotokistje waar hij op is te zien? Hij is vast en zeker een keer op een huwelijk van een familielid geweest waar foto's zijn gemaakt.”

Contact

Mensen die een afbeelding hebben van Waltherus Schonis kunnen contact opnemen met de Arnhemmer via de mail f.schonis@upcmail.nl of het telefoonnummer 06-42067014. “Alles is welkom.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief