Agnes den Hartogh en Kees Langebeeke, die voor de wand het spel Slabberjan aanleverde.
Agnes den Hartogh en Kees Langebeeke, die voor de wand het spel Slabberjan aanleverde. Foto: Annet Eekman

Herinneringswand brengt kunst bij ouderen

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - In woonzorgcentrum Scheldehof in Vlissingen staat sinds kort een vier bij drie meter grote herinneringswand. Kunstenares Agnes den Hartogh legde bewoners werk van Vlissingse dichters voor en vroeg hen naar bezittingen die daarbij pasten. De wand toont nu dichtregels met beeld van die voorwerpen. “Ik wil graag mensen raken met mijn projecten.”

De Vlissingse kunstenares is vaker in Scheldehof te vinden. Zo gaat ze er graag creatief aan de slag met scholieren. “De interactie tussen de ouderen en jeugd is heel leuk.”

Oproepen

Door de coronacrisis vinden dit soort ontmoetingen momenteel niet plaats. Ook voor het maken van de herinneringswand moest Den Hartogh improviseren. “Ik had graag samen met bewoners aan tafel gezeten om over de gedichten te praten en te zien wat ze bij hen oproepen en welke van hun spulletjes ze ermee associëren.” Dat kon niet, maar toch kwamen er mooie verhalen en voorwerpen boven water. Zo is er een oud spel, dat bijna niemand meer kent, in de wand verwerkt. Een bewoonster kwam erop door een gedicht van Betje Wolff. Ook de folklore van het ringrijden ontbreekt niet, geïnspireerd op de verhalen van een bewoonster wiens vader veelvuldig kampioen ringrijden is geweest. 

Vervolg

Den Hartogh zet zich als vrijwilliger in voor de wand. Ze werkt vaker belangeloos mee aan initiatieven, omdat ze het belangrijk vindt om kunst bij de mensen te brengen. “Dit project wordt vervolgd, want sommige bewoners willen graag wat kleur in de zwartwitte wand. Zodra het kan, gaan we samen aan de slag.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief