Puzzelfanaat Jossie van den Beemt: ‘Zonder systeem wordt het niets’
<p>Jossie van den Beemt bij haar huzarenstukje.</p>

Jossie van den Beemt bij haar huzarenstukje.

(Foto: Daniël Wissel)

Puzzelfanaat Jossie van den Beemt: ‘Zonder systeem wordt het niets’

VLISSINGEN – Het is misschien wel een van de populairste hobby’s in deze coronatijd: puzzelen. Maar Jossie van den Beemt weet al tientallen jaren hoe leuk en ontspannend het is. En de Vlissingse houdt van het serieuze werk. Haar nieuwste triomf is een puzzel van 42000 stukjes, de op twee na grootste van de wereld.


Het is een indrukwekkend gezicht in haar huis: de ruim zeven meter lange puzzel volledig uitgestald. Ruim tweehonderd bouwwerken, natuurverschijnselen en andere bezienswaardigheden uit de hele wereld zijn er te zien, van de Golden Gate Bridge in San Francisco tot tot de Magere Brug in Amsterdam de Chinese muur.

Begin

Waar begin je met zo’n grote puzzel? “Sorteren op kleur, soort en kantjes. Allemaal in verschillende bakken, zodat ik ze daaruit kan pakken en niet meer hoef te kijken. Zonder systeem wordt het niks.”

Recordboek

Aan een puzzel van duizenden stukjes begin je niet zomaar. De 76-jarige Jossie heeft ervaring. Zo haalde ze in 1992 het Groot Prinsenbeeks Recordboek met haar eerste ‘grote’ puzzel van 7.000 stukjes: een afbeelding van New York. Daarna volgde een puzzel van 10.000 en vier keer één van 18.000 stukjes. In 2016 voltooide ze een puzzel van 32.000 stukjes. Prinsenbeek inderdaad, want oorspronkelijk komt ze niet uit Zeeland, maar het scheelt niet veel. “In december wonen we hier achttien jaar. Vroeger gingen we vaak logeren in Cadzand, dus we zijn een beetje opgegroeid in Zeeland. Na ons pensioen wilden we hier graag wonen.” Het huis moest aan één belangrijk criterium voldoen. “Ik wilde een bank waar ik minimaal 10.000 stukjes op kwijt kon. In de werkkamer kon dat. Straks kan ik er daar zelfs 18.000 kwijt, hoeven we het niet allemaal te verplaatsen.”

Ontspanning

Haar moeder puzzelde ook en zo werd de hobby haar met de paplepel ingegoten, al vielen voor haar de puzzelstukjes op een andere manier in elkaar. “Ik heb altijd turnles gegeven, maar in 1990 sloeg mijn lijf vast. Ik kon niks meer en moest elke dag revalideren.” Door gezondheidsproblemen werkt haar linkerkant minder goed dan rechts en heeft ze altijd een stijve nek. Eens in de drie maanden moet ze op controle en twee keer per week krijgt ze fysio. Jossie blijft optimistisch. “Je moet gewoon kijken naar wat je wel kan.” En dat is puzzelen. “De progressie geeft voldoening. Ik ben enorm perfectionistisch, maar heb wel geduld. Het is pure ontspanning.”

Twintig weken

Twee winters was ze bezig om dit nieuwste kunstwerk. In zo’n twintig weken kwam de zeventien kilo aan puzzelstukjes bij elkaar. De belangstelling om te komen kijken was groot, maar vanwege corona was bezoek lastig. “We hebben een schema gemaakt, zodat iedereen kon kijken.”

Deze puzzel, bestaande uit zeven losse delen, is de op twee na grootste consumentenpuzzel die er is. Groter gaat Jossie ze niet meer maken. Wat de volgende uitdaging wordt, weet ze nog niet. “Ik kijk wat ik tegenkom op internet. Ik leg alleen wat ik leuk vind en die andere twee vind ik niet mooi. Het is voor mijn plezier, hè.”

Voordat ze klaar was, kreeg ze vanuit Groningen een mailtje dat, als ze zou opschieten, ze de allereerste met deze puzzel zou zijn. Maar een wedstrijdje ziet Jossie niet zitten. “Geen stress, op het gemakje, we zijn niet voor niks met pensioen.”

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief