Luuc Smit van de Joodse Gemeente Zeeland.
Luuc Smit van de Joodse Gemeente Zeeland. Foto: Annet Eekman

Synagoge is leeg tijdens Joodse feestdagen

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - De coronaregels hebben grote impact op de Joodse gemeenschap. De synagoge in Middelburg is dicht. “Dat is dramatisch, want in deze tijd vinden Joodse feestdagen plaats”, vertelt voorzanger Luuc Smit van de Joodse Gemeente Zeeland.

Zaterdag (10 oktober) zou de synagoge vol hebben gezeten voor Jom Kipoer, de Grote Verzoendag. “En voor het Loofhuttenfeest zou er nu een grote loofhut bij de synagoge staan, met een week lang activiteiten, zoals kinderen die de hut versieren. Maar nu is er weinig feestgevoel.”

Niet online

De samenkomsten in de synagoge zijn geschrapt, omdat de gemeente geen enkel risico wil nemen. “Het is een monumentaal gebouw. Eerst zetten we nog de ramen en deuren open voor ventilatie, maar met dit weer kan dat niet meer.” En dus belijden de ongeveer 40 leden van de Joodse Gemeente Zeeland - en nog eens 80 overige aangesloten mensen - hun geloof in huiselijke kring. “Dat kan niet online. Wij gebruiken bijvoorbeeld de telefoon en televisie niet op sjabbat, omdat het een rustdag is.” Daarbij leent een Joodse eredienst zich niet voor een digitale versie, zegt Smit. “Het samen hardop bidden is heel belangrijk bij ons.” 

Omhelzen

Pesach, dat in maart en april een groot feest zou zijn, moest thuis worden gevierd en Chanoeka, het Feest van het Licht eind december, kan waarschijnlijk ook niet in de synagoge plaatsvinden. “De situatie is lastig, maar we moeten er het beste van maken. Het zal heel fijn zijn als we elkaar weer kunnen omhelzen. Deze tijd maakt wel duidelijk hoe belangrijk dat is.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief