Duurzaamheid is in de mode op de VSV
<p>Wethouder Els Verhage leest voor in groep 8 van de VSV.</p>

Wethouder Els Verhage leest voor in groep 8 van de VSV.

(Foto: Daniël Wissel)

Duurzaamheid is in de mode op de VSV

VLISSINGEN – Recyclen en duurzaamheid. Twee termen die onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden. Om daarvoor meer bewustzijn te creëren, is de Dag van de Duurzaamheid in het leven geroepen. In dat kader bezocht de Vlissingse wethouder Els Verhage vrijdag basisschool VSV in Vlissingen, om voor te lezen uit het boek ‘De wereld van kleding’. Want kleding horen we te dragen, niet weg te gooien.


Voor één keer stond niet meester Evert Duvivier voor groep 8 van de VSV, maar mochten de kinderen die vol verhalen en vragen zaten, luisteren naar wethouder Verhage. Een wethouder, wat is dat eigenlijk precies? “Iemand die de wet bijhoudt?”, was een van de logische antwoorden van de leerlingen. De ‘invaljuf’ had een mooie beeldspraak ter verduidelijking. “Ik ben een soort buschauffeur. Ik stuur bij waar nodig, op verschillende gebieden, zoals het onderwijs, de volksgezondheid en het thema van vandaag, duurzaamheid.”

Hergebruiken

Toen dat voorstelrondje achter de rug was, werd het tijd om te gaan praten over kleding. En dan vooral het recyclen daarvan. Dat de kinderen goed op de hoogte waren, werd al snel duidelijk toen Verhage vroeg naar wat ze wisten over duurzaamheid. “Geld en energie besparen!” Maar ook: “Dingen niet weggooien, maar nog een keer gebruiken.” De wethouder was onder de indruk en nog voordat ze kon beginnen met voorlezen, werd ze bestookt met enthousiaste verhalen. “Ik krijg altijd spullen van mijn nicht!” En “Ik geef spullen aan mijn zusje!” De wethouder schudde nog maar eens een term uit de mouw. “Dat heet met een moeilijk woord, circulaire economie. Grondstoffen hergebruiken en rond laten gaan. Maar dat woord mogen jullie meteen weer vergeten hoor.”

Mode

Tijd voor het verhaal. Over een meisje en haar kledingkast. Iedere ochtend stond ze haar kleren uit te zoeken, maar toch miste ze iets. Een unieke en eigen stijl, want de kleding uit de gewone winkels, daar loopt iedereen in. Tot haar moeder met het idee kwam om naar een tweedehandswinkel te gaan, waar ze vintage verkochten. “Dat zijn niet alleen unieke items, maar is ook nog eens goed voor de portemonnee en het milieu. Wisten jullie dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën van de wereld is?” Vroeg Verhage zich af. En dus moeten we nadenken, ging de wethouder verder. “Wie kan ik blij maken met mijn kleren die ik niet meer draag? Tweedehands is nu hartstikke in de mode.”

Nadenken

Dat de kinderen goed op de hoogte zijn en nadenken voordat ze nieuwe spullen kopen, bleek nog maar eens toen ze precies wisten te vertellen waar de tweedehandswinkels in Vlissingen te vinden zijn. “Jullie zijn al heel goed bezig! Eigenlijk vertel ik jullie niks nieuws, jullie weten het allemaal al.”
Nadat het enthousiasme van de kinderen nog meer was aangewakkerd en de verhalen over het delen van kleding door het lokaal vlogen, was het tijd om het stokje weer over te dragen aan meester Evert. “Bedankt dat ik hier mocht komen, veel plezier en vertel het thuis. Ik zie jullie bij de tweedehandswinkel!”

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
 
CustomHtml_6