Het kantoor van waterschap Scheldestromen in Middelburg.
Het kantoor van waterschap Scheldestromen in Middelburg. Archieffoto Leonard Passchier

Geld waterschap gaat naar veiligheid en klimaat

Door: Britta Janssen Algemeen

MIDDELBURG - Waterschap Scheldestromen wil volgend jaar investeren in waterveiligheid en klimaatdoelen. Dat staat in de begroting voor 2021.

Het waterschap heeft veel plannen, stelt waterschapsbestuurder Denis Steijaert. “Dat is ook nodig, omdat we de afgelopen drie jaar lange periodes van droogte hadden met een tekort aan zoet water.” Daarnaast waren er hevige buien. “We willen ons watersysteem hiertegen bestand maken. Ook houden we rekening met een zeespiegelstijging van een meter tot het jaar 2100. Daarop moeten we nu anticiperen.”

Dijkversterking

Volgend jaar reserveert Scheldestromen ook geld voor de dijkversterking bij Hansweert. Dit is een miljoenenproject, want het gaat om 5 kilometer dijk. “We vinden het belangrijk dat alle Zeeuwen maximaal beveiligd zijn tegen overstromingen en de gevolgen van zeespiegelrijzing”, zegt Steijaert. “Dit rechtvaardigt forse investeringen.”

Zoet

Scheldestromen wil extra personeel aantrekken voor de verbetering van de waterveiligheid en het watersysteem in Zeeland. Het is volgens Steijaert een project van de lange adem om er voor de toekomst voor te zorgen dat er niet te veel, maar ook niet te weinig zoet water, dat bijvoorbeeld belangrijk is voor de landbouw, beschikbaar is. ‘Het is een samenspel tussen het waterschap, andere overheden, agrariërs, natuurbeherende instanties, inwoners en bedrijven. Daarbij kijken we welke maatregelen op welke locaties het meeste effect opleveren.” 

Lastendruk

De lastendruk voor de Zeeuwse burgers en bedrijven stijgt volgend jaar met 3,5 procent, inclusief inflatie. “Hiermee dekken we ook extra kostenstijgingen waarop we geen invloed hebben, zoals energiekosten en kosten voor laboratoriumonderzoek.” Steijaert vindt de lastenstijging acceptabel. “Het waterschapswerk blijft betaalbaar voor de Zeeuwse burger.” Daarnaast beïnvloedt de coronapandemie het dagelijkse werk en de investeringen slechts beperkt, aldus de bestuurder.

De algemene vergadering van waterschap Scheldestromen behandelt de begroting in haar vergadering van woensdag 11 november.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief