Boswachter Karel Leeftink.
Boswachter Karel Leeftink. Foto: Annet Eekman

Boswachter Karel Leeftink rekent op een drukke herfstvakantie

Door: Eugene de Kok Algemeen

Boswachter Karel Leeftink verwelkomt iedereen met open armen in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer, maar hoopt wel dat iedereen zich aan de regels houdt.

Hij en zijn collega’s rekenen op een drukke herfstvakantie. “In populaire gebieden als de Kop van Schouwen, de Manteling en langs de kust van Walcheren in de omgeving Valkenisse zetten wat meer boa’s in, maar het is lastig om je voor te bereiden. Je weet immers niet wat het weer doet, hoeveel mensen er komen en waar ze naartoe gaan”, zegt de boswachter. 

Bronstijd

Een bezoekje is de moeite waard. “Ik ben een lenteman, maar de herfstkleuren zijn schitterend. Bovendien zie je veel paddenstoelen, is er veel vogeltrek en is het bronstijd van de damherten. De kans is groot dat je die hoort.” Sinds de uitbraak van het coronavirus ziet Leeftink meer mensen in de bosgebieden. Hij is blij met de aandacht. “Maar niet alle mensen weten hoe ze zich moeten gedragen. Helaas. Vorige week hebben we nog wat mensen betrapt die een illegaal feest wilden organiseren.”

Goudplaat

De meeste bezoekers gedragen zich voorbeeldig. Leeftink raadt hen aan eens buiten de gebaande paden te treden. “Ik vind het bos rond Fort Rammekens altijd bijzonder, maar ga ook eens naar het Poelbos bij Goes”, zegt hij. “Dat begint volwassen te worden. Het ziet er prachtig uit en je kunt er lekker wandelen. De Goudplaat bij Kamperland is ook mooi. Daar heb je bos, kreken en je houdt altijd zicht op het Veerse Meer.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief