Een van de foto's in het boekje 'Zeeuwse vertellingen'.
Een van de foto's in het boekje 'Zeeuwse vertellingen'. Foto: Zeeuwse Vertellingen

'Zeeuwse vertellingen' maakt geschiedenis tastbaar

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - Er waren al ‘Bevelandse belevenissen’ en ‘Bevelandse vertellingen’ en nu zijn er ook ‘Zeeuwse vertellingen’. In hun nieuwe boek schetsen historicus Albert Kort en voormalig gemeentearchivaris Allie Barth opnieuw de geschiedenis aan de hand van verhalen van gewone mensen, die deze keer uit de hele provincie komen.

Het zijn verhalen die ze hebben opgedoken in de archieven van Zeeuwse gemeenten. Het tweetal wil met hun verhalen laten zien dat archieven en de lokale geschiedenis die daarin is te vinden allerminst saai zijn. “Ik vergelijk de algemene geschiedenis vaak met reizen in een vliegtuig”, zegt historicus en schrijver Albert Kort. “Van boven zie je de grote lijnen van een land, maar pas als je op de grond bent, zie de mensen van vlees en bloed en hoor je hun verhalen. Dat is de werkelijke geschiedenis.”

Tapijt

Dit keer hebben Kort en Allie Barth hun aandachtsgebied uitgebreid naar regio’s als Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren, Tholen en Schouwen-Duiveland, al staan er ook verhalen in over Bevelanders. “Je ziet verschillen tussen de regio’s. In Zeeuws-Vlaanderen lijkt het bijvoorbeeld heel gezellig, maar er werd ook veel onder het tapijt geschoven. In het midden en noorden van Zeeland zijn de mensen over het algemeen meer direct.”

Kort stipt bijvoorbeeld het verhaal ‘Een tragedie in Groede’ aan. Daarin vertellen ze het vreselijke verhaal van Johanna du Mez, die halverwege de 19e eeuw door haar stiefvader werd misbruikt. In een brief aan de openbaar aanklager in Middelburg lijkt de burgemeester het voor de dader op te nemen, iets wat nu ondenkbaar zou zijn. “Hij is een man die tot op dat oogenblik ten goede naam en faam bekend stond”, citeren de schrijvers uit de brief.

Gevangenis

Ook in andere streken gebeurden er echter vreemde dingen. Zo staat er een verhaal in het boek over een veldwachter uit Dreischor, die een crime passionel op zijn vrouw begaat, zichzelf aangeeft bij de burgemeester en vervolgens een straf krijgt van ‘slechts’ zes jaar. “Een betrekkelijk lichte straf als je bedenkt dat zijn collega in Kapelle in 1850 een straf krijgt van vijf jaar voor het stelen van fruit”, is in het hoofdstuk te lezen. “Hij komt in de gevangenis tot inkeer en schrijft daarna een biografie over zijn leven in Dreischor. Dat geeft een heel aardig inkijkje in het dorpsleven van halverwege de 19e eeuw.”

Trojka

Het zijn niet alleen misdaden waarover Kort en Barth schrijven. Er staan ook veel verhalen in over andere zaken zoals kroningsfeesten (met prachtige foto’s), aardbevingen en ‘socialisme in Vlissingen’. “Je kunt dit zien als een soort vervolg op ‘Bevelandse belevenissen’ en ‘Bevelandse vertellingen’, noem het een trojka. Misschien is het daarmee ook goed. Samen willen we nog altijd een wetenschappelijke geschiedenis over Goes schrijven. Dat is een droom van ons. Misschien beginnen we daar nu aan.”

Signeren

‘Zeeuwse vertellingen’ is te koop in de Zeeuwse boekhandels. Zaterdag signeren de twee het boekje in De Koperen Tuin. Ze zijn aanwezig tussen 13.30 uur en 15.30 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief