Een van de illustraties in ''t Kom aol goed'
Een van de illustraties in ''t Kom aol goed' Foto: Erwin Tramper

'Wat tekenstijl betreft ben ik een kameleon'

Door: Eugene de Kok Algemeen

GOES - ‘Ons zeie geên u tegen joe’ en ‘Een G zei je as een H’. Het zijn slechts twee van de tien regels die de lezers van ‘’t Kom aol goed!’ en ‘Zeeuws Dotje’ wat houvast bieden als ze de boekjes openslaan. De handzame werkjes van schrijver Jan Zwemer en tekenaar Erwin Tramper zorgen voor wat ontspanning in deze lastige tijden.

Het zijn niet de eerste boekjes in dit genre die verschijnen bij Het Paard van Troje en ook niet de eerste van de hand van historicus en dialectkenner Jan Zwemer.

Krabbelen

Het is wel voor het eerst dat Erwin Tramper de tekeningen heeft gemaakt. “Ik ben altijd aan het krabbelen en tekenen en heb al wel regelmatig wat gedaan voor Het Paard van Troje, maar een boekje heb ik nog niet gemaakt”, zegt de inwoner van Krabbendijke, die werkt als grafisch vormgever bij Drukkerij Zoeteweij in Yerseke. Tramper is onder meer bedenker van de Agrimarkt-figuren Arjaan en Mien en heeft al jaren een vaste strip over de kat Sammy in het kattenblad ‘Majesteit’.

Creaties

Anthoni Fierloos van Het Paard van Troje vroeg hem deze zomer of hij het boekje ‘’t Kom aol goed’ wilde illustreren. “Ik heb alle spreuken gekregen, wat suggesties van Jan en Anthoni en ben aan de slag gegaan. Tussentijds hadden we af en toe contact,in het Zeeuws natuurlijk. Uiteindelijk ben ik er wel een paar weekjes mee bezig geweest.”

Tramper is trots op het eindresultaat. “Dit is echt iets van mezelf. Ik heb wat creaties van mezelf gebruikt, maar ook nieuwe figuren gemaakt. Het eindresultaat is leuk, vind ik.”

Spanje

In het feelgood-boekje zijn tientallen Zeeuwse spreuken over de gezondheid met uitleg opgenomen. Deze zijn verdeeld in thema’s zoals ‘Persoonlijkheid’ (‘’n roare siester? Dat zeide ze van mien ook’), Zeeuwse wijsheid (‘De kortste pas is vèrre genoeg’) en ‘onbezorgdheid’ (‘Wien kent er m’n kont in Spanje’.) Bij een groot deel van de spreuken staan illustraties van Tramper.

Leuk Zeeuws

Het tweetal heeft ook samengewerkt voor ‘Zeeuws Dotje’, een boekje met Zeeuwse spreuken en wijsheden over de kraamtijd, kinderen en opvoeding. Ook dit is een uitgave van Het Paard van Troje in samenwerking met het lifestyle-bedrijf Leuk Zeeuws van Franca Houterman.

Als je wil weten wat een Zeeuws-Vlaming bedoelt als hij zegt ‘Wie eit er ‘eur dikke gezet?’, wat er aan de hand is als een moeder op Goeree-Overflakkee zegt dat een kind ‘moendsmerte heit’ of waarover ze het op Zuid-Beveland hebben als ze zeggen ‘Ie ei goed kruum an z’n broek’ moet je dit boekje zeker kopen.

Boertje

Tramper heeft voor de tekeningen in dit boekje voortgeborduurd op het boertje en boerinnetje, die het bedrijf van Houterman al een tijdje gebruikt. “Daar zijn alle tekeningen op gebaseerd. Dat is ook leuk om te doen. Wat tekenstijl betreft ben ik een beetje een kameleon.” ‘’t Kom aol goed’ en ‘Zeeuws Dotje’ zijn allebei te koop in de Zeeuwse boekwinkels. 

Signeren

Tramper signeert beide boekjes zaterdag in De Koperen Tuin in Goes. Hij is daar tussen 13.30 uur en 15.30 uur. Het is nog tot en met zaterdag de Week van het Zeeuwse boek. Wie voor vijftien euro aan boeken koopt, krijgt het boekje ‘De vader van Grace’ van Carolijn Visser cadeau.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief