In dit park in Kapelle wordt de eikenprocessierups natuurlijk bestreden.
In dit park in Kapelle wordt de eikenprocessierups natuurlijk bestreden. Foto: Ellen De Vriend

Eikenprocessierups in Kapelle natuurlijk bestreden

Door: Britta Janssen Algemeen

KAPELLE – De eikenprocessierups heeft brandharen die jeuk, bultjes en oogklachten kunnen veroorzaken. Omdat de rups oprukt in Zeeland, zette Traas Nature Care uit ‘s-Gravenpolder deze week in het park aan de Ambachtsherenwegeling in Kapelle de eerste stappen voor een natuurlijk bestrijdingsplan. 

Medewerkers van Traas en Ovaa Sport uit Heinkenszand zaaiden, in opdracht van de gemeente Kapelle, een strook in met een bloemen- en kruidenmengsel om in het voorjaar de juiste insecten aan te trekken.

Dieronvriendelijk

Dorien de Vrieze van Traas Nature Care legt uit dat de eikenprocessierups ook in Zeeland een serieus probleem vormt. “De rupsen werden eerst bestreden met plakstrips, maar die zijn dieronvriendelijk, omdat er veel bijvangst is van nuttige insecten, vogels en vleermuizen. Daarom ontwikkelden wij een natuurlijk bestrijdingsplan waarbij insecten, mezen en vleermuizen een rol spelen. Een vergelijkbaar project in Drenthe toont aan dat de aanwezigheid van de eikenprocessierups daarmee met tachtig procent kan worden teruggedrongen. Al gaat dat niet van de ene op de andere dag.”

Vleermuizen

Het bloemenmengsel moet lieveheersbeestjes en gaasvliegen aantrekken die de eitjes van de rups al in een vroeg stadium, in de periode van oktober tot april, opeten. Gaasvliegen, sluipwespen en pimpel- en koolmezen jagen op de jonge rups en de vogels eten ze ook als ze al brandharen hebben ontwikkeld. Daarom hangen er ook mezen- en vleermuiskastjes op in het park. Vervolgens eten vleermuizen de nachtvlinder tot welke de rups vervolgens verpopt. “Zo zijn er het hele jaar door verschillende manieren om de rups te bestrijden. Door natuurlijke vijanden in te zetten, verwachten we dat de overlast elk jaar een stukje afneemt”, zegt De Vrieze. “De nesten die eventueel toch overblijven, zuigen we weg. Ook dat is een gifvrije manier zonder bijvangst.”

Bij-vriendelijk

Gerwen Slabbekoorn, medewerker beheer van de gemeente Kapelle, vertelt dat er door de vele eikenbomen in het park elk jaar wel sprake is van overlast, vooral bij wandelaars en fietsers. “Daar willen we wat tegen doen, maar wel op een natuurvriendelijke manier. Sinds vorig jaar werken we volledig ecologisch en maaien doen we bij-vriendelijk. Dat is een pilotproject, waarna we kijken of het voor ons werkt. Volgend jaar willen we verderop in het park ook een bijenhotel plaatsen.”

BIJDRAGE ELLEN DE VRIEND



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief