‘Duidelijkheid maakt je geliefd’
<p>Rinus Voet met een paar kinderen van Montessorischool De Basis, &eacute;&eacute;n van de dertien scholen van Prisma.&nbsp;</p>

Rinus Voet met een paar kinderen van Montessorischool De Basis, één van de dertien scholen van Prisma. 

(Foto: Coby Weijers)

‘Duidelijkheid maakt je geliefd’

GOES - Rinus Voet is ruim veertig jaar actief in het onderwijs en als je het hem op de man af vraagt, is hij het nog lang niet beu. Toch neemt hij volgende week afscheid als voorzitter van het college van bestuur van Prisma Scholengroep. “Ik heb in het onderwijs mogen werken, zo zie ik het. Ik heb een fantastische baan.”


DOOR EUGÈNE DE KOK

Hij werkt 41 jaar bij Prisma Scholengroep en is twaalf jaar actief als voorzitter van de koepel met dertien basisscholen. “Het is een hectische baan, die veel van je vraagt, maar dat is niet de reden om te stoppen. Ik denk dat het goed is als je na een periode plaats maakt voor iemand anders, iemand die voor nieuw elan kan zorgen.”

Rinus Voet vertrekt niet helemaal, want vanaf januari werkt hij nog twee dagen per week zijn opvolger in en pakt hij een aantal projecten op. Voet, die in 1979 in het onderwijs begon als leraar op de Franciscusschool in Vlissingen, stopt in een vreemd jaar. “Ik vind het contact met mensen het leukste van mijn werk, maar dat is al maanden niet mogelijk. Zelfs schooldirecteuren zie ik alleen op een scherm tijdens meets. Dat kan soms efficiënt zijn, maar ik mis de praatjes eromheen.”

Gangmaker

Door een bestuurlijke fusie van een aantal katholieke basisscholen in de jaren ‘90 van de vorige eeuw raakte Voet betrokken bij Prisma, waarvan zijn vriend en collega Rien Houtepen de grote gangmaker was. “Zonder hem was deze organisatie er niet geweest”, zegt hij over de in 2008 overleden Houtepen. “Hij wilde het onderwijs professionaliseren. Daar ging hij vol voor.” Voet, die in 2003 zijn baan als schooldirecteur al had ingeruild voor het bovenschoolse Prisma, nam de taken van Houtepen over. “Ik vond dat ik het moest doen.”

Hij vindt het nog steeds een prachtbaan. “Ik vind het mooi om anderen te begeleiden en advies te geven. Er is niets mooiers dan ervoor zorgen dat iedereen in zijn kracht staat.” Dat vraagt wel aandacht en kost tijd. “Dit is geen negen-tot-vijf-baan. De balans tussen werk en privé is onvoldoende. ‘s Avonds en in de weekenden krijg ik regelmatig telefoontjes of mailtjes met vragen. Ik neem altijd op en de vragen zijn bijna altijd terecht. En als deze dat niet zijn, zeg ik dat de volgende dag tegen de persoon.”

Duidelijkheid

Als bestuurder waakt hij over dertien basisscholen. “Wat het complex maakt, is dat je te maken hebt met scholen in meerdere gemeenten die het allemaal op een andere manier doen.” Voet is geen bestuurder die houdt van wollig taalgebruik en moeilijkdoenerij. “Ik vind duidelijkheid belangrijk. Dat maakt je geliefd. Je moet zeggen wat wel kan en wat niet kan. Als mensen binnen die bandbreedte blijven, is het goed. De teugels laten vieren kan iedereen, maar deze na een tijdje aanhalen is niet zo makkelijk.”

Voet laat Prisma met een goed gevoel achter. "De organisatie staat als een huis en is volgens mij groot genoeg. Ik begrijp de voordelen van nog groter gaan, maar je moet daar ook in kunnen werken. Ik vind het fijn als ik iedereen ken en weet waar hij of zij werkt.” Vanaf januari krijgt hij veel meer vrije tijd. Hij gaat deze onder meer besteden aan zijn werk in de raad van toezicht van voetbalorganisatie JVOZ en zeker ook aan zijn kleinkinderen. "En misschien kan ik wat meer boeken lezen. Ik lees graag, maar kom er door mijn werk bijna niet aan toe.”

n

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief