Afbeelding
Foto: Beeldenbank Laat Zeeland Zien / Ben Biondina

Eerste miljoenen overgemaakt voor compensatie kazerne

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - De gemeente Vlissingen, provincie Zeeland en waterschap Scheldestromen hebben bijna 21 miljoen euro ontvangen als vergoeding voor de voorbereidingen voor de bouw van de marinierskazerne in Vlissingen. Dat is een eerste resultaat van het compensatiepakket voor het mislopen van de kazerne.

Topambtenaar Siebe Riedstra van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ziet als zogenaamde uitvoeringsregisseur toe op de realisatie van het compensatieplan ‘Wind in de Zeilen’.

Investeringsfonds

Riedstra stuurde dinsdag zijn eerste voortgangsrapportage naar de Tweede Kamer, Provinciale Staten van Zeeland en de gemeenteraad in Vlissingen. Daarin kondigt hij naast de vergoeding een investering van het kabinet aan van 20 miljoen euro in het Investeringsfonds Zeeland tot en met 2023. ‘Met dit geld kan Zeeland vernieuwende bedrijven aantrekken en investeren in kansrijke spin-offs van het nog te realiseren Delta Kenniscentrum’, staat in de rapportage. De plannen voor dit centrum worden nu uitgewerkt.

Januari

‘Wind in de Zeilen’ is een pakket aan maatregelen voor Zeeland van bijna 652 miljoen euro. Dit geld is onder meer voor een betere treinverbinding tussen Zeeland en de Randstad. Vlissingen krijgt ook een Delta Kenniscentrum, gericht op de unieke Zeeuwse combinatie van water, voedsel en energie. Verder komen er drie gezondheidscentra en een zogenoemde ‘Law Delta’ in Vlissingen. Dit bestaat uit een streng beveiligde rechtbank, beveiligde werk- en overnachtingslocatie en een extra beveiligde inrichting (ebi), met daarnaast een strategisch kenniscentrum tegen georganiseerde ondermijnende criminaliteit. Dit kenniscentrum opent al half januari.

Afsplitsing

‘Ten slotte onderzocht PricewaterhouseCoopers de afsplitsing van drinkwaterbedrijf Evides uit de Provinciale Zeeuwse Energie Maatschappij (PZEM). Hierbij keek het bureau naar de voor- en nadelen en financiële en juridische gevolgen. Samen met een nog op te stellen advies is dit onderzoek een bouwsteen voor het besluit over de afsplitsing van Evides, dat in januari genomen wordt.’

Samenwerken

Halverwege 2021 presenteert Riedstra de volgende voortgangsrapportage. ‘Ondertussen blijven het Rijk, provincie Zeeland en gemeente Vlissingen nauw samenwerken om de regio te versterken’, aldus de samenwerkende overheden.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief