Verdiend lintje voor Marleen Poortvliet
<p>Marleen Poortvliet krijgt het lintje en bloemen van burgemeester Bas van den Tillaar.</p>

Marleen Poortvliet krijgt het lintje en bloemen van burgemeester Bas van den Tillaar.

(Foto: Aart Willemse)

Verdiend lintje voor Marleen Poortvliet

OOST-SOUBURG – Bijna anderhalf jaar lang had ze niets door. Totdat Marleen Poortvliet uit Oost-Souburg tijdens tweede kerstdag haar man en kinderen de Marnixkerk in West-Souburg zag binnenkomen. Een koninklijke onderscheiding als kroon op dertig jaar vrijwilligerswerk. “Daar doe je het niet voor, maar het is toch wel heel bijzonder”, blikt ze terug op de verrassing.

Terwijl ze het normaal gesproken altijd snel in de gaten heeft als er dingen niet kloppen, was dat nu allesbehalve het geval. Dat kwam pas op het moment dat de kerstzangdienst ten einde was. “We moesten allemaal blijven zitten, dus ik dacht dat ik kon beginnen met trakteren. Toen kwam de burgemeester binnen.” Maar zelfs op dat moment begon het lampje nog niet te branden. “Misschien komt hij ons een hart onder de riem steken in deze moeilijke tijd, dacht ik.” Toen haar familie binnenkwam, begon het te dagen. “Dat heeft wat met mij te maken...”

Geloof


En dat gevoel bleek te kloppen. Maar waar was het voor? Voor de twintig jaar in het bestuur van het Marnixkoor? Of voor alle andere vrijwilligerstaken die de 55-jarige Marleen Poortvliet heeft verricht? Het bleek dat laatste. “Vroeger zei ik altijd: Zo’n lintje hoeft niet voor mij. Maar als het je dan overkomt, is het toch wel heel mooi. Dat is toch een stukje waardering.” En die heeft ze verdiend, na jaren als vrijwilliger op basisschool Graaf Jan van Nassau in West-Souburg en later ook in de zorg. Maar voor Marleen is het eigenlijk niet meer dan normaal. “Ik ben opgevoed met het idee om oog te hebben voor anderen. Dat komt voort uit mijn geloof.”


Stress

De voorzitter van de Marnixkerk vond het tijd voor een lintje. Samen met haar dochter werd alles in het werk gesteld om dat voor elkaar te krijgen. Maar toen brak het coronavirus uit. “Op 16 mei zouden we het 60-jarig jubileum van het Marnixkoor vieren en dan wilden ze ook graag mij in het zonnetje zetten. Maar dat kon niet doorgaan.” Toen ook eind juni geen optie bleek, sloeg de stress toch wel een beetje toe, hoorde ze achteraf. Maar uiteindelijk ging het eind december, weliswaar in besloten kring, toch door. “Dat ze dit allemaal voor mij hebben geregeld, maakt het extra bijzonder.”

Voldoening

Vanuit haar werk in de zorg, zat het altijd al in haar om mensen te helpen. Daardoor is de lijst van vrijwilligerswerk bijna te lang om op te noemen. Marleen Poortvliet is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, omdat ze onder meer van 1990 tot 2015 vrijwilliger was van de Graaf Jan van Nassauschool. Van 2000 tot 2016 begeleidde ze wandeltochten voor het goede doel van Dorcas. Sinds 2000 is ze bestuurslid van het Marnixkoor en leidinggevende van jeugdkoor De Jonge Zangers. Van 2010 tot 2017 was ze collectant voor ZOA, een christelijke noodhulp- en wederopbouworganisatie voor mensen in crisisgebieden wereldwijd. Sinds 2012 is ze bijrijder op de Rode Kruisbus van zorgcentrum Eben Haëzer, sinds 2016 vrijwilliger bij woonzorgcentrum Ambachtsveld en sinds 2017 coördinator van de vrijwillige thuiszorg Gereformeerde Gemeente Vlissingen. “Het geeft heel veel voldoening om mensen te helpen die dat nodig hebben. Dan is het soms lastig om ‘nee’ te zeggen, maar ik blijf het doen totdat ik niet meer kan.”

BIJDRAGE DANIËL WISSEL

DIGITALE KRANT

NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief