Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Zeeuws museumbezoek daalt in 2020 met 55 procent

Door: Eugene de Kok Algemeen

VLISSINGEN - Met de coronacrisis is het geen verrassing, maar het museumbezoek is in 2020 sterk gedaald. 

De 51 Zeeuwse musea verwelkomden 55 procent minder bezoekers. In cijfers zijn dat 260.000 mensen. Landelijk was de daling 65 procent, van 33 miljoen bezoekers naar negen miljoen.

Alle musea moesten sowieso vijftien weken dicht vanwege de lockdowns. In de zomer waren ze wel open en ging het redelijk goed, maar grote groepen kwamen niet, er waren geen of nauwelijks publieksactiviteiten en sommige musea konden beperkt open, omdat het grootste deel van hun vrijwilligers in de risicogroep zit. 

Miserabel

Erfgoed Zeeland spreekt over ‘een miserabel jaar’. “Het goede zomerseizoen gaf de musea nog een beetje glans, maar het was bij lange na niet voldoende om de resultaten in de buurt van het normale niveau te brengen.” 

Volgens Erfgoed Zeeland teren veel musea in op hun reserves. Gemeenten kunnen met geld van de landelijke overheid de noodlijdende musea steunen. De stichting vindt het belangrijk dat geld terechtkomt bij die instellingen die het ‘t hardste nodig hebben. 

Bevrijdingsmuseum Zeeland

De daling is bij alle Zeeuwse musea ongeveer net zo groot, al lijkt het Bevrijdingsmuseum Zeeland in Nieuwdorp er nog genadig vanaf te komen. Daar kwamen 19.500 mensen tegenover 28.015 het jaar ervoor. Ter vergelijking, het Zeeuws Museum ging van 59.476 bezoekers in 2019 naar 17.187 in het coronajaar. Het Polderhuismuseum in Westkapelle miste duidelijk de activiteiten. Waar het museum aan de Zuidstraat in 2019 nog 51.028 mensen telde, waren dat er vorig jaar slechts 15.344. 

Watersnoodmuseum

Het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk is al jaren het best bezochte museum van Zeeland. Dat was in 2020 met 61.779 mensen niet anders. Een jaar eerder waren het er met 97.434 wel veel meer. Sjakie’s Chocolademuseum in Middelburg is een opvallende nieuwkomer. De instelling, waarmee geld wordt ingezameld voor het goede doel, staat voor het eerst in de lijst van Erfgoed Zeeland. In 2020 kreeg het museum 9586 bezoekers over de vloer.  



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief