Sjaak en Sjacco Joziasse.
Sjaak en Sjacco Joziasse. Foto: Weekblad de Bode

‘Het gaat goed, omdat we verschillen van elkaar’

Door: Eugene de Kok Algemeen

Intratuin Koudekerke is een begrip in Zeeland en omstreken. Het tuincentrum aan de Vlissingsestraat lijkt er altijd geweest te zijn, maar de naam Intratuin bestaat pas sinds 1980. Toen sloegen acht ondernemers in het land de handen ineen, omdat ze ervan overtuigd waren dat ze samen sterker zouden staan, makkelijker initiatieven zouden kunnen ontplooien en goed zouden kunnen inspelen op trends en ontwikkelingen. De ouders van Sjacco en Sjaak Joziasse sloten zich in 1990 aan. Vrij snel daarna gaven ze het stokje over aan Sjacco en Sjaak. Intratuin heeft nog steeds een coöperatief karakter. “Samenwerken, open naar elkaar toe zijn en van elkaar leren”, is de filosofie. Sjacco en Sjaak, die in tegenstelling tot wat veel mensen denken geen broers maar neven zijn, voelen zich daar goed in thuis.

Intratuin Koudekerke is in 1990 ‘ontstaan’. Wat zat er daarvoor op deze locatie? 

Sjaak: “Wij komen uit een tuindersfamilie. Onze familie is op deze plek begonnen, hier ligt de oorsprong. Onze ouders hadden hier een tuin- en plantenkwekerij. Als tuinderij gingen we al spullen verkopen. Dat deed mijn opa al, vanuit een schuurtje. In de jaren ‘60 en ‘70 zag je steeds meer land- en boerderijwinkels langs de weg verschijnen. Wij verkochten daar pot- en kamerplanten.”

Sjacco: “Van een partij planten moest je vijf procent weggooien, er ging negentig procent naar de veiling en de beste vijf procent verkochten we in deze winkeltjes. De inwoners kregen dus de crème de la crème. Als we naar de veiling gingen, reden we aanvankelijk met een lege oplegger terug, maar van lieverlee gingen we andere producten meenemen: violen, hei, potten, hekwerkjes en plantenbakken van hout en dan heb je het al bijna over schuttingen en grote zaken. Wij gingen die spullen verkopen. Zo is tuincentrum Moesbosch ontstaan. Het is een naam die mensen nog steeds kennen.”

Hoe hebben jullie de taken verdeeld?

Sjaak: “Ik ben commercieel directeur veel op de vloer. Ik houd me bezig met de indeling van de winkel en stuur de mensen aan. Verder maak ik plannen, richt me op de inkoop en houd me bezig met vernieuwingen.”

Sjacco: “Als algemeen directeur ben ik bezig met facilitaire zaken, financiën, verzekeringen, techniek en personeelszaken. Bovendien pak ik een stukje marketing mee, in overleg met Sjaak. Tijdens vakanties nemen we overigens de taken van elkaar over. We weten wat de ander doet.”

Gaat het samenwerken altijd goed? 

Sjaak: “Ja, het gaat goed, omdat we redelijk verschillend zijn van elkaar. Er is geen onderlinge strijd. Natuurlijk is deze constructie best link. Het gaat immers niet altijd goed met familiebedrijven, maar hier wel.”

Sjacco, jij hebt drie zonen en Sjaak, jij hebt een zoon en een dochter. Hebben jullie kinderen interesse om in de zaak te stappen? 

Sjaak: “Alle vijf hebben ze hier wel eens gewerkt, op verschillende afdelingen. Buiten, bij de planten, achter de kassa, tijdens de vuurwerkverkoop en in de horeca. We hebben echter nog geen idee of één van hen een opvolger is. We laten het ook los. Ze mogen het zelf ontdekken.”

Sjacco: “Ze zijn allemaal tussen de 20 en 25 jaar en aan het studeren. Binnen nu en vijf jaar moet het wel duidelijk zijn wat ze willen. Als je iemand goed wil inwerken, heb je wel een jaar of vijf nodig.”

Welke gevolgen heeft de coronacrisis op jullie werkzaamheden? 

Sjaak: “Onze klanten en het personeel staan voorop. Veiligheid is het allerbelangrijkste. Verder zorgen we dat binnen de regelgeving alles kan worden gedaan en dat het goed gaat. We hebben een goede naam en proberen onze klanten zo goed mogelijk te faciliteren met nieuwe diensten als bel en bestel, een drive-in en een webshop. Zo kunnen we onze klanten helpen.”

Waar liggen jullie wakker van? 

Sjaak: “We zijn betrokken bij ons personeel. Een doosje is een doosje en een plant is een plant, maar we werken met mensen. Hun gezondheid en welzijn gaan ons aan het hart. We vinden ons personeel heel belangrijk. We zijn betrokken. Dat maakt je ook kwetsbaar.”

En waar genieten jullie juist van? 

Sjacco: “De dynamiek, het aan staan en de sfeer in de winkel. We hebben een hele leuke winkel. Mensen komen voor hun plezier en de beleving. Dit is anders dan boodschappen doen. Dat zie je aan de mensen. Ik word daar gelukkig van, zeker als je de dag met een betere omzet afsluit dan de vorige.”

Hebben jullie nog toekomstdromen? 

Sjaak: “Zo doorgaan, dit verder uitbouwen en alles goed wegzetten voor een volgende generatie. Of dat iemand binnen de familie is, zullen we zien. We willen dit zo actueel en gezond mogelijk overdragen.”

Wat bedoel je met actueel en gezond? 

Sjaak: “Het concept van Intratuin staat. We zijn heel bezig met biodiversiteit en het vergroenen. Op dat gebied is er veel aan de hand. Wij spelen daar op in.”

Sjacco: “In 2015 en 2016 hadden we het moeilijk. We hebben toen als Intratuin besloten om ons echt op die vergroening te richten. Als het even kan vervangen we spullen voor biologische producten, op alle afdelingen. We voelen ons daar goed bij.”

Sjaak: “Op dat gebied gaat nog veel meer gebeuren. Kijk eens naar kamerplanten. Vijf of zes jaar geleden had niemand die meer. Vensterbanken werden niet eens ingetekend op bouwtekeningen. Als je nu ziet wat er allemaal aan de hand is. Dat is ongelooflijk. Jonge mensen stekken zelfs hun kamerplanten.”

Met wie zouden jullie wel eens aan de keukentafel willen zitten? 

Sjaak: “Ik ben een keer in Jamaica op vakantie geweest. Daar heb ik bij het museum over Bob Marley leuke gesprekken gehad. Hoe de inwoners daar tegen bepaalde zaken aankijken, daar kun je veel van opsteken. Het is anders, maar leerzaam.”

Sjacco: “Mijn ouders zijn jaren geleden overleden. Ik zou nog wel eens een kop koffie met hen willen drinken. Ik hoef dan geen diepgaande gesprekken te voeren, maar wil gewoon praten: ‘Hoe gaat het?’ en ‘Hoe is het?’ Dat soort vragen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief