De overkapping wordt stukje bij beetje weggehaald.
De overkapping wordt stukje bij beetje weggehaald. Foto: Annet Eekman

‘Merendeel ondernemers vindt kap niet meer van deze tijd’

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Sneller dan oorspronkelijk gepland is vorige week het weghalen van de overkapping in de Lange Zelke in Vlissingen begonnen. De sloop moet half februari klaar zijn. Omdat de winkels door de lockdown gesloten zijn, veroorzaakt de klus, waarvoor de Lange Zelke in delen wordt afgesloten, nu minder overlast in de winkelstraat.

De vierhonderd meter lange overkapping met betonnen ophangconstructie en glazen panelen wordt in delen afgebroken, vertelde wethouder Sem Stroosnijder van de gemeente Vlissingen vorige week. “Het weghalen duurt enkele weken”, verwacht hij. “Delen van de straat zijn dan telkens enkele uren afgesloten.”

Tegels

Er is tijdelijke verlichting aangebracht in de Lange Zelke en de tegels worden minder glad gemaakt, zodat ze begaanbaar blijven bij regen. Bij de herinrichting van de straat komen er nieuwe tegels te liggen.

Herinrichting

In april begint de herinrichting van de winkelstraat. Die moet in de zomer klaar zijn. “Met het ontwerp zijn we nog bezig. Daarover is in april meer duidelijkheid”, aldus de wethouder. Naast meubilair komt er groen in de Lange Zelke. De tegels krijgen dezelfde uitstraling als die in de omliggende winkelstraten. Ook de herinrichting gebeurt in fases, om de overlast te beperken.

Meerwaarde

De gemeente Vlissingen heeft 750.000 euro gereserveerd voor de sloop en herinrichting. De Vlissingse Ondernemers Centrale (VOC) is betrokken bij het project. Al sinds halverwege vorig jaar praten enkele winkeliers uit de Lange Zelke via een werkgroep mee over de vernieuwing. “De overkapping hangt er sinds 1992 en is betaald door de ondernemersvereniging”, vertelt VOC-voorzitter Jolanda van Boven. “Destijds was de overkapping heel hip, want overdekt winkelen kon je toen nog niet op veel plaatsen.” 

Hoewel er ook ondernemers zijn die de kap willen behouden, vindt het merendeel het volgens Van Boven niet meer van deze tijd. “We zijn vorig jaar alle ondernemers in de Lange Zelke langs geweest en voor het overgrote deel heeft de overkapping geen meerwaarde meer. Zij vinden nu groen en openlucht, de zon op je gevel, belangrijk.”

Gevels

Hoe die gevels tevoorschijn komen, na al die jaren achter een overkapping, is nog een verrassing. “Van meerdere vastgoedeigenaren weten we al dat zij de gevels van hun panden gaan opknappen. De meeste komen uit de jaren ‘60 en ‘70 en zijn gedateerd.” Daarmee krijgt de Lange Zelke een hele nieuwe uitstraling, tot blijdschap van de ondernemers. “Sommige winkeliers zitten al jaren te wachten op deze herinrichting. We weten dat er partijen zijn die zich uiteindelijk niet in de Lange Zelke hebben gevestigd, omdat ze het straatbeeld lelijk vonden. Een doel van de herinrichting is dan ook dat het nieuwe winkels aantrekt.”

Maritiem

De ondernemers denken ook mee over het ontwerp voor de herinrichting. “Zoals wij het in gedachten hebben, wordt het een trendy winkelstraat.” De Lange Zelke krijgt een maritieme sfeer, zoals op het Scheldekwartier. “We willen graag veel groen, bakjes en extra prullenbakken.” De VOC is blij dat de gemeente de lockdown aangrijpt om de sloopwerkzaamheden uit te voeren. “De gemeente pakt het snel en serieus aan en daar zijn we heel tevreden over.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief