Lorenzo Somai zoekt oplossingen voor een schonere toekomst
<p>Lorenzo Somai doet onderzoek naar afval op de zeebodem.</p>

Lorenzo Somai doet onderzoek naar afval op de zeebodem.

(Foto: Ellen De Vriend)

Lorenzo Somai zoekt oplossingen voor een schonere toekomst

VLISSINGEN – Student Lorenzo Somai uit Vlissingen doet voor zijn afstudeerproject onderzoek naar plastic afval op de bodem van de zee. “De helft van het zwerfafval zinkt naar de bodem”, vertelde hij op de Visserijkade.

Somai is Rotterdammer van origine, woont in een studentenhuis in het centrum van Vlissingen en zit in zijn laatste jaar aquatische ecotechnologie aan de HZ University of Applied Sciences. Om data te verzamelen organiseert hij wekelijks een opruimactie op verschillende locaties, zoals de stranden van Vlissingen of de havens. Vrijdag was hij met een groep studenten bezig met een clean-up in de binnenhaven van Vlissingen. “We ruimen het afval niet alleen op, we noteren ook elk stukje dat we vinden. En we gaan in gesprek met de vervuiler, als we weten wie dat is, om oplossingen te vinden voor een schonere toekomst.”


Piepschuim

Wat ze veel vinden, somt hij moeiteloos op. “Veel vispluis (stukjes van visnetten, redactie), mondkapjes en plastic handschoenen. Ook vinden we veel piepschuim, zowel bolletjes als stukken uit de bouw, plastic flesjes en sigarettenfilters.” De wind, stroming en de tijd van het jaar hebben invloed op wat de studenten vinden. “We zijn ervan overtuigd dat de vissers ook zwerfvuil overboord gooien, want op vrijdag ligt er beduidend meer rommel in het water.” Toch ziet hij ook positieve veranderingen in vergelijking tot de afgelopen jaren. “De gemeente Vlissingen haalt het door ons gevonden afval regelmatig op en verwerkt dat netjes.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief