<p>De Walstraat is een van de straten van de bedrijveninvesteringszone (biz).</p>

De Walstraat is een van de straten van de bedrijveninvesteringszone (biz).

(Foto: Annet Eekman)

Geen BIZ-aanslag voor Vlissingse ondernemers

VLISSINGEN - Om de ondernemers in de Vlissingse bedrijveninvesteringszone (biz) te ontlasten, heeft de Vlissingse Ondernemers Centrale (VOC) met de gemeente Vlissingen kunnen afspreken dat zij dit jaar geen biz-aanslag hoeven te betalen. Afhankelijk van de woz-waarde van het bedrijfspand scheelt dit de ondernemers minimaal 320 euro. Ook hebben de gemeente en ondernemersvereniging besloten de stemming voor een nieuwe biz vanwege corona uit te stellen.


De ondernemersvereniging is blij dat de gemeente de ondernemers in deze zware tijd tegemoet komt met deze twee volgens VOC-voorzitter Jolanda van Boven grote beslissingen. “Dat de ondernemers geen biz-bijdrage hoeven te betalen, betekent wel dat er dit jaar geen biz-geld binnenkomt bij de VOC. Het gaat om 225 aanslagen die niet verstuurd worden.” 

Extra financiën

Die inkomsten gebruikt de ondernemersvereniging normaal gesproken voor activiteiten die de economie in het stadscentrum versterken, zoals promotie, evenementen en veiligheid. “Omdat we niet willen stilstaan gaan de meeste VOC-activiteiten toch door. Hiervoor wenden we onze reserves uit 2020 aan en we krijgen extra financiën vanuit de gemeente.” Als voorbeeld noemt Van Boven de Sinterklaasintocht, de infopunten voor bezoekers en het aankleden van de binnenstad met bloemen en kerstbomen. “Als het binnen de coronamaatregelen kan, willen we het mode-event ook in de lucht houden en bijvoorbeeld Vlissingen Zingt proberen te helpen.”

Uitbreiden

Afgelopen jaar liep de biz-regeling na vijf jaar af. Om die voor weer vijf jaar te kunnen verlengen, moet een meerderheid van de ondernemers ermee instemmen, via een zogenaamde draagvlakmeting. De gemeente int dit geld bij de ondernemers via de gemeentelijke aanslag en sluist dit vervolgens door naar de VOC. “De ondernemers hebben nu wel iets anders aan hun hoofd dan een draagvlakmeting. Daarom zijn we blij dat we die kunnen uitstellen.” De VOC en gemeente bekijken hoe en wanneer de stemming kan plaatsvinden. De ondernemersvereniging hoopt voor de volgende biz meer ondernemers mee te krijgen, zodat het orgaan groter wordt. “Zodra we de draagvlakmeting kunnen houden, ben ik er niet ongerust over dat de meerderheid tegen stemt. We zijn uitgegroeid tot volwaardige gesprekspartner van de gemeente. We weten dat ondernemers in het stationsgebied en een deel van de boulevard zich ook bij de biz willen aansluiten. Hopelijk kunnen we dan uitbreiden van 225 naar 300 bedrijfspanden. We bekijken ook of ondernemers in de Scheldestraat erbij kunnen komen.”

Zichtbaarder

Volgens Van Boven zijn de ondernemers en ook de gemeente tevreden over de biz. De ondernemers kunnen gratis lid worden van de VOC en hebben dan een stem in de besteding van het biz-geld. “Natuurlijk zijn er wel eens haken en ogen, maar we zijn zichtbaarder dan ooit. Zo kennen steeds meer niet-ondernemers de VOC ook. Dat vind ik een compliment. We hebben de afgelopen tien jaar nooit iets gevraagd aan de gemeente, altijd onze eigen broek opgehouden. In deze coronatijd hebben we regelmatig contact met de gemeente en pas vroeg de burgemeester of hij iets voor ons kon doen. ‘Ja, dat kan’, zei ik. We voelen ons met deze twee besluiten dan ook erg gesteund door de gemeente.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief