PSD-boot Emma keert terug naar Vlissingen
Fotomontage van de Koningin Emma in de Dokhaven.
Fotomontage van de Koningin Emma in de Dokhaven. (Foto: PSDnet)

PSD-boot Emma keert terug naar Vlissingen

VLISSINGEN - De voormalige PSD-veerboot Koningin Emma keert terug naar Vlissingen. Het schip is gekocht door toedoen van PSDnet, een groep veerboot-enthousiastelingen die de herinnering aan de Zeeuwse veerboten levend houdt met onder meer een website. PSDnet heeft investeerders gevonden die het schip hebben gekocht. Het is de bedoeling dat er na restauratie van de Koningin Emma een bed and breakfast op de voormalige veerboot wordt gevestigd. Met de gemeente Vlissingen worden gesprekken gevoerd over een ligplaats in de Dokhaven.


Met de komst van de Koningin Emma gaat een droom in vervulling van de vier leden van PSDnet. Met lede ogen zagen ze hoe in 2004 de laatste grote veerboten uit Zeeland verdwenen en daarna in rap tempo de verdere sporen van de veerdiensten werden uitgewist. “We zijn aanvankelijk begonnen met de website, om de historie van de veerdiensten vast te leggen”, vertelt Anders Hoendervanger. “Dat is een beetje een uit de hand gelopen hobby geworden. Zo hebben we meerdere reisjes naar Italië gemaakt waar de laatste PSD-schepen naartoe zijn gegaan. En we hebben goede contacten met de huidige eigenaars van de PSD-boten”. Zo onderhield PSDnet ook contact met de eigenaar van de Koningin Emma die in Scheveningen in gebruik was als schip voor sportvissers. “Van hem kregen we de tip dat ze voornemens waren het schip te verkopen. Zo is het balletje gaan rollen”.

Restauratie
Al binnen enkele weken wordt de Koningin Emma in Vlissingen verwacht. Het schip gaat dan eerst naar Scheepswerf Reimerswaal in Vlissingen-Oost waar het volledig wordt gerestaureerd. “Er zijn nog best veel originele elementen bewaard gebleven”, weet Hoendervanger. “Onder andere een prachtige salon met de originele betimmering. Het is de bedoeling dat het schip zoveel mogelijk in originele staat wordt teruggebracht. Ook zullen er wat aanpassingen moeten worden gemaakt, zoals nooddeuren, om het schip gereed te maken voor de nieuwe functie als bed and breakfast”. Bijzonder is ook dat de Koningin Emma op eigen kracht naar Vlissingen zal varen. “In 1955 is het schip verlengd tot 58 meter zodat er meer auto’s op het autodek konden staan. De oorspronkelijke motor was toen eigenlijk niet krachtig genoeg meer en in de jaren zeventig is er een zwaardere motor in gezet. Die doet het nog prima”.

Dokhaven
De Koningin Emma werd in 1933 gebouwd bij scheepswerf De Schelde in opdracht van de Provinciale Zeeuwse Stoombootdiensten en is daarmee het oudste nog varende schip dat in Vlissingen is gebouwd. “Tot 1955 heeft het schip gevaren tussen Terneuzen en Hoedekenskerke. Daarna is het ingezet op de dienst Katseveer - Zierikzee totdat in 1965 de Zeelandbrug werd geopend. Het schip raakte in onbruik en is een paar jaar later verkocht”. De gemeente Vlissingen heeft enthousiast gereageerd op de komst van de Koningin Emma. Hoendervanger: “We hebben een aanvraag ingediend voor een ligplaats in de Dokhaven, zo’n beetje dezelfde plek als waar het schip is gebouwd. Dat is nu in behandeling bij de gemeente”. De investeerders die de aankoop van het schip mogelijk hebben gemaakt zijn ook nog op zoek naar een uitbater voor de bed and breakfast. Naar verwachting is de restauratie in de zomer van 2022 voltooid en kan de Koningin Emma opnieuw in gebruik worden genomen.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief