Wim Schipper bij het oude Britannia.
Wim Schipper bij het oude Britannia. Foto: Annet Eekman

Buurtbewoners niet blij met plannen Britannia

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Bewoners van de buurt achter boulevard Evertsen hebben bij de gemeente Vlissingen hun kritische visie neergelegd over de plannen voor het nieuwe hotel Britannia. Het is niet de eerste keer dat de buurt is gemobiliseerd om protest aan te tekenen tegen een nieuw en hoog hotel Britannia. “Als de geplande nieuwbouw nou een stukje lager zou zijn dan lag het heel anders,” zegt Wim Schipper namens de ‘Initiatiefgroep Britannia met menselijke maat’.

Wim Schipper woont sinds een klein jaar pal achter de boulevard aan de Vredehoflaan. “Als we dit hadden geweten dan hadden we nog wel een keer nagedacht of we precies hier een huis hadden gekocht.” Net als andere omwonenden vreest Schipper dat als de plannen doorgaan zijn tuin het grootste deel van de dag in de schaduw van het nieuwe hotel komt te liggen. Tot vorige week vrijdag konden partijen hun visie over de plannen voor het nieuwe Britannia indienen bij de gemeente. Daarna wordt er een besluit genomen. De initiatiefgroep van de buurtbewoners hebben een doorwrochte brief naar de gemeente gestuurd, voorzien van zo’n 180 handtekeningen van medestanders. “De bereidheid onder de buurtbewoners was erg groot,” vertelt Schipper. “Dat is ook niet zo vreemd als je bedenkt dat het hotel nu nog hoger moet worden. Volgens het bestemmingsplan mocht het 56 meter hoog worden maar daar mag met 15 procent van worden afgeweken en zo wordt het hotel in de nieuwste plannen maar liefst 64 meter hoog. Dat houdt in dat nog meer buurtbewoners last zullen krijgen van de slagschaduw van het hotel.”

Parkeeroverlast
De schaduw die een nieuw hotel Britannia over de achterliggende wijk gaat werpen is niet het enige bezwaar van de buurtbewoners. Gevreesd wordt ook voor parkeeroverlast. In de plannen voor het hotel is voorzien in een parkeerkelder die plaats biedt aan 226 parkeerplaatsen. “Het hotel krijgt 205 kamers en dan heb je natuurlijk ook nog het personeel, dus dat gaat niet passen. Bij mooi weer wordt de buurt nu al gebruikt als parkeerruimte voor strandgangers en dan zijn er ook nog plannen om de kanovijver te verhuizen naar de parkeerplaats onderaan de boulevard. Als het hotel er straks staat zal de parkeeroverlast alleen nog maar meer worden en dat kan de buurt eigenlijk gewoon niet aan. En ook meer verkeer op de boulevard zal gedoe geven.”

Juridische ondersteuning
Het is niet zo dat de buurt mordicus tegen een nieuw hotel Britannia is. “Iedereen is het er wel over eens dat er nu eindelijk iets moet gebeuren op de boulevard. Maar we willen niet het kolossale volume zoals dat nu in de plannen staat. Volgens architecten is het ook prima mogelijk om een dergelijk hotel te bouwen maar dan minder hoog.” Nu de buurtbewoners hun zienswijze bij de gemeente hebben neergelegd is het afwachten op welk besluit er genomen gaat worden over de nieuwbouw van Brit. Net als jaren geleden dreigt er juridisch getouwtrek over de nieuwsbouw van het hotel te ontstaan. “Als de plannen door de gemeente worden goedgekeurd zullen we zeker bezwaar aantekeningen,” weet Schipper nu al. “En dan zullen we juridische ondersteuning moeten zoeken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief