William Huige, projectleider verkiezingen Vlissingen.
William Huige, projectleider verkiezingen Vlissingen. Foto: Joep Bremmers

Vlissingen is klaar voor verkiezingen

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Het organiseren van de verkiezingen heeft dit jaar vanwege corona heel wat voeten in aarde. William Huige is projectleider verkiezingen bij de gemeente Vlissingen en weet als geen ander waar de stembureaus allemaal aan moeten voldoen om het veilig te houden voor zowel de leden van de stembureaus als de stemgerechtigden.

Zo heeft de gemeente 30.000 rode stempotloden aangeschaft. “De stemgerechtigden mogen het stempotlood mee naar huis nemen,” vertelt Huige. “Anders zouden we alle potloden na gebruik steeds moeten ontsmetten en dat is niet te doen.” De stembureaus worden allemaal anders ingericht. Er worden looprichtingen uitgezet zodat kiezers elkaar niet kruisen, de leden van het stembureau zitten achter plexiglas, aan de deur staat iemand om ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk naar binnen gaan en indien nodig worden er tussenschermen geplaatst. “Sommige stembureaus zitten ook op een iets andere plek. Bij eerdere verkiezingen was er bijvoorbeeld een stembureau gevestigd in de Louise de Colignyschool in Paauwenburg, omdat dat nu niet veilig kan zitten we daar in de gymzaal en niet in de school zelf.”

Ook het bemensen van de stembureaus was minder eenvoudig dan anders. “Aanvankelijk waren er best wat afmeldingen van stembureauleden die ouder zijn dan 70. Maar gelukkig hebben we na een oproep zoveel aanmeldingen gekregen dat we toch genoeg mensen hebben voor alle stembureaus. Normaal hebben we per locatie drie leden nodig, dat zijn er nu vier omdat er ook iemand bij de deur moet staan.” De Vlissingse kiezers hebben bij hun stempas al een formulier ontvangen waarop staat aangegeven met welke coronamaatregelen er rekening moet worden gehouden bij het stemmen. “Zo is een mondmasker natuurlijk verplicht. Voor de leden van de stembureaus hebben we speciale chirurgische mondmaskers. De stemhokjes worden ook geregeld ontsmet en om de vier uur komt een speciaal bedrijf de toiletten schoonmaken.” Speciaal voor de verzorgingstehuizen is voorzien in een mobiel stembureau.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief