Jeroen, Xandra en Bas Maljaars in één van de nieuwe appartementen in de Petruskerk.
Jeroen, Xandra en Bas Maljaars in één van de nieuwe appartementen in de Petruskerk. Foto: Annet Eekman

Verbouwing woonhotel Petruskerk krijgt vorm

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Er komt schot in de verbouwing van de Petruskerk aan de Paul Krugerstraat. Broers en zus Jeroen, Bas en Xandra Maljaars zijn 21 appartementen in de kerk aan het bouwen. De appartementen in de naastgelegen voormalige kosterswoning zijn al wel klaar en al vier jaar in gebruik. “Begin juni moeten de zeven appartementen op de begane grond in de kerk klaar zijn”, vertelt Jeroen Maljaars van Habitat Projectontwikkeling. 

Jeroen, Bas en Xandra Maljaars hebben het niet van een vreemde. Hun ouders kochten jaren geleden de panden van de voormalige energiemaatschappij PZEM in Vlissingen waar inmiddels kantoren in zijn gevestigd. “Onze vader is nu 71 en is op de achtergrond nog wel actief in het familiebedrijf. Mijn broer en ik doen de verbouwing zelf met twee ingehuurde krachten. We zijn zelf bouwonderneming en architect tegelijk. Xandra doet de bedrijfsvoering van het woonhotel.”

Glas-in-lood
Aan de buitenkant van de Petruskerk lijkt het een verbouwing waar geen einde aan komt. Na twaalf jaar leegstand werd de kerk aanvankelijk gekocht door Marsaki die plannen had om het bij het naastgelegen zorgcomplex te trekken. Van die plannen is niets gekomen en de familie Maljaars heeft de kerk zo’n zes jaar geleden gekocht. “Toen wij de kerk kochten was het pand vanbinnen al helemaal leeggesloopt”, vertelt Maljaars. “Veel originele elementen waren al weg en dat is eigenlijk wel zonde. Alle oorspronkelijke elementen die er nog waren hebben we intact gehouden en in ons ontwerp opgenomen.” Zo zijn waar mogelijk de glas-in-loodramen behouden die zorgen voor extra sfeer in de appartementen.

De Petruskerk valt onder het bescherm stadsgezicht en dus moet de verbouwing aan bepaalde voorwaarden voldoen. Maljaars: “Voordeel voor ons is dat Marsaki alle vergunningen al had aangevraagd bij de gemeente. Voor wat betreft de buitenkant van de kerk hebben we ons aan die plannen gehouden en dat heeft ons ontzettend veel tijd gescheeld.” In de kerk zijn twee betonnen verdiepingsvloeren gestort. Hoewel 21 appartementen veel lijkt is alles toch heel ruim opgezet. De oorspronkelijke trappen die vroeger naar de balkons leidden zijn intact gehouden. Daarnaast is ook voorzien in een lift.

Kort en lang verblijf
Woonhotel Petruskerk richt zich op gasten die zowel voor langere periode als voor een paar nachtjes een appartement boeken. “De appartementen kunnen voor maximaal een half jaar worden gehuurd”, legt Xandra Maljaars uit. “We richten ons niet alleen op bedrijven die tijdelijk een medewerker moeten huisvesten maar ook op de toerist die een weekje in Vlissingen op vakantie wil. Daarnaast verhuren we bijvoorbeeld ook aan mensen die in een echtscheiding verwikkeld zijn en tijdelijk woonruimte zoeken.”
Volgens Jeroen Maljaars heeft een woonhotel zo zijn voordelen ten opzichte van een traditioneel hotel. “Voor onze gasten is het vaak prettiger”, legt hij uit. “Gasten die bijvoorbeeld tijdelijk in Vlissingen werken kunnen in het weekend bijvoorbeeld hun gezin laten overkomen. En de appartementen zijn natuurlijk van alle gemakken voorzien.” Zo beschikken alle appartementen over een badkamer en keuken.

Moderne voorzieningen
De appartementen worden verder uitgerust met de modernste voorzieningen. “Zo wordt alles gasloos”, legt Maljaars uit. “We gaan het hele pand verwarmen met hele grote warmtepompen. De buitenmuren en spouwmuren zijn voorzien van een dikke laag isolatie. We streven ernaar om uiteindelijk een A of A+-label te krijgen en daarmee de kerk toekomstbestendig te maken.” Naast de verbouwing van de kerk zijn de broers Maljaars ook nog wel eens bezig met andere klussen. “De afgelopen anderhalf jaar zijn we fulltime in de kerk aan het werk.”

Afwisseling
De broers Maljaars houden de verbouwing zoveel mogelijk zelf in de hand. Samen met twee ingehuurde krachten voeren ze vrijwel alle werkzaamheden zelf uit. Alleen de aanleg van de elektriciteit en het loodgieterswerk wordt uitbesteed aan gespecialiseerde bedrijven. Bas Maljaars: “Het leukste van ons werk is dat je elke dag iets nieuws leert. En geen enkele dag is hetzelfde. En omdat we het ontwerp ook zelf bepalen kunnen de de plannen tussentijds aanpassen. Niet iedereen kan met die werkwijze omgaan maar voor ons werkt het prima.”

Concrete plannen voor een volgend project hebben Jeroen, Bas en Xandra nog niet. “We houden natuurlijk altijd onze ogen open”, zegt Jeroen. “Je moet wel aan tien ideeën snuffelen om uiteindelijk tot iets te komen dat levensvatbaar en uitvoerbaar is. Zover zijn we nog niet maar er komt vast weer iets nieuws op ons pad.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief