<p>Stadshistoricus Peter van Druenen.</p>

Stadshistoricus Peter van Druenen.

(Foto: Annet Eekman)

Historisch belang van 6 april 1572 is gigantisch

VLISSINGEN - Stadshistoricus Peter van Druenen windt er geen doekjes om: “Het historisch belang van 1572 is voor Vlissingen gigantisch. De stad heeft zelfs een bedankbrief gekregen van Willem van Oranje die Vlissingen ook extra privileges heeft gegeven als dank”.


Volgens Van Druenen moet Vlissingen zich meer profileren als de stad waar het in 1572 allemaal begon. “Den Briel is dan wat datum betreft een paar dagen eerder bevrijd dan Vlissingen, maar daar kun je je best vraagtekens bij zetten. Den Briel is ‘bevrijd’ door de watergeuzen op een moment dat er eigenlijk geen Spanjaard meer in de stad te vinden was. Die geuzen hielden zich op in de Thames-monding en moesten daar vertrekken op last van koningin Elizabeth. Er was weinig wind en min of meer toevallig dobberden ze naar Den Briel waar ze zich toen maar hebben gevestigd.” 

Willem van Oranje
Volgens Van Druenen allemaal een stuk minder heroïsch dan de wijze waarop de Vlissingers zich uit eigen beweging van de Spaanse overheersers hebben ontdaan. “Willem van Oranje heeft Vlissingen dan ook geboekstaafd als eerste stad die zich van de Spanjaarden heeft ontdaan. Anders dan bijvoorbeeld Middelburg, toch een bravere stad, waar de Spanjaarden nog tot 1574 konden blijven.” De omwenteling in Vlissingen is van nationaal belang. “De tachtigjarige oorlog is pas toen echt goed losgekomen en heeft uiteindelijk geleid tot de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De gebeurtenissen van 1572 zijn van gelijke importantie als de Slag om de Schelde.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief