<p>Jean-Marie van Isacker, voorzitter van de Stichting Van Woelderenpark.</p>

Jean-Marie van Isacker, voorzitter van de Stichting Van Woelderenpark.

(Foto: Annet Eekman )

Landschapsarchitect maakt plan Nollebos

VLISSINGEN - Geen huizen en hotels in het Nollebos en Westduinpark, maar juist de natuurwaarden herstellen en benadrukken. Dat is in het kort de boodschap van omwonenden die zich hebben verenigd in de Stichting Van Woelderenpark. De stichting nam een landschapsarchitect in de arm die een plan maakte voor een toegankelijk en open park voor de inwoners van Vlissingen.


Maar liefst drie actiegroepen zijn er actief om te voorkomen dat er hotels en vakantiewoningen in het Nollebos komen; Red het Nollebos, de Stichting Behoud en Beheer Nollebos/Westduinpark en de Stichting Van Woelderenpark. Laatstgenoemde is opgericht door omwonenden en voorzitter is Jean-Marie van Isacker. Hij wandelt drie keer per dag met zijn hond door het bos en park en gruwt van de plannen voor bebouwing in het bos. “De weerstand van de bevolking is enorm,” vertelt Van Isacker. “Zo’n plan moet breed gedragen zijn en dat is het niet. Wij grijpen terug naar hoe het bos eigenlijk bedoeld was; als stadspark voor de Vlissingers.” Volgens Van Isacker laat het onderhoud en beheer van het bos te wensen over. “Het is een uniek landschap met de kreken die zijn ontstaan door de inundatie in 1944. Juist die unieke waarden moet je extra benadrukken.”

Landschapsarchitect
De stichting van Van Isacker heeft een landschapsarchitect in de hand genomen hetgeen heeft geresulteerd in een heel nieuw plan voor het Nollebos en Westduinpark. “Ik ben al heel lang met hem bevriend en heb hem gevraagd om het gebied samen te bekijken. Hij is naar Vlissingen gekomen en samen hebben we door het park gelopen en gekeken wat er verbeterd kan worden. Allereerst willen we zichtlijnen in het park aanbrengen die het aantrekkelijker maken voor bezoekers. Het park is nu te gesloten, we willen het opener maken en mooie zichtlijnen creëren.”
Een belangrijke troef in het plan van de Stichting Van Woelderenpark is het herstellen van de kreken. “Die maken dit landschap uniek,” meent Van Isacker. “Het water had hier in 1944 vrij spel. We willen meer waterpartijen terugbrengen die het ook mogelijk maken om bijvoorbeeld mooie kanotochten te maken. Het kan allemaal veel aantrekkelijker worden.”

Ondernemers
Hoewel er in het nieuwe plan geen ruimte meer is voor de ondernemers in het Nollebos heeft de Stichting Van Woelderenpark daar ook aan gedacht. “Je zou een hotel kunnen bouwen op het braakliggende terrein aan de andere kant van de Burgemeester van Woelderenlaan.” Van Isacker doelt op de landbouwgrond tegenover de kanovijver. “Dat is een mooi alternatief voor bebouwing in het bos. Er wordt overal geschoven in Vlissingen, dus kun je hier ook schuiven.” Het pand van de kanovijver kan in de plannen van de stichting gewoon blijven bestaan. “Daar zou je prima een pannenkoekenhuis van kunnen maken.” Van Isacker hoopt dat de gemeente haar voordeel doet met het plan. “We zetten het op onze website en dan kan iedereen het bekijken. We hopen natuurlijk dat de gemeente het plan, of delen daaruit, overneemt. Vlissingen heeft met het park echt iets unieks in handen. De kwestie speelt nu al zo lang en we hopen dat van uitstel afstel komt.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief