Voorzitter Jaap van Boven (midden) van het bestuur van De Piek.
Voorzitter Jaap van Boven (midden) van het bestuur van De Piek. Foto: Annet Eekman

Podium De Piek strijdt nog altijd voor behoud

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Hij vindt het moeilijk te verteren, voorzitter Jaap van Boven van De Piek, dat er nog altijd geen toekomstperspectief is voor het poppodium. “De vraag is of men geld wil besteden aan een podium in de stad”, schetst Van Boven de problematiek. “We zullen nog wel een paar jaar mogen blijven maar we hebben toekomstperspectief nodig. We willen verder professionaliseren, maar als je je steeds moet afvragen of er wel een toekomst is dan gaat dat gewoon niet.”

Nadat de Cultuurwerf in 2018 de stekker uit De Piek trok heeft een club vrijwilligers de schouders eronder gezet en het poppodium nieuw leven ingeblazen. Van de gemeente kreeg het poppodium in 2019 twee jaar de tijd om zichzelf te bewijzen. Eigenlijk wel vreemd, want na ruim vijftig jaar Piek zou je wel denken dat het bestaansrecht reeds is aangetoond. “Wat me het meeste pijn doet is dat de situatie al jaren zo is,” vertelt Van Boven. “Alle zalen in Vlissingen zijn verdwenen: Britannia, Het Zwaantje, De Belt, het Vestzaktheater, de Walk-Inn, de Willem3 en in het Arsenaaltheater gebeurt ook niet veel meer. We zijn nu op een punt gekomen dat de gemeente geld terug in de stad moet steken. Je moet als stad toch faciliteiten hebben, anders ben je maar gewoon een boerendorp.”

Pand
Probleem is dat er jaren geen onderhoud is gepleegd aan het pand van De Piek. “Op de begane grond hebben we zelf veel gedaan en is het te doen. Maar boven is het een ander verhaal. We hebben geregeld lekkages en het pand voldoet gewoon niet meer en de gemeente wil het niet meer opknappen. We staan best open voor een andere locatie maar die is er momenteel gewoon niet.” De mogelijke sluiting die als een zwaard van Damocles boven het poppodium hangt bemoeilijkt de bedrijfsvoering van De Piek. “We willen professionaliseren, mensen opleiden en jonge creatieve Vlissingers een kans geven. Maar als we niet weten waar we aan toe zijn dan gaat dat gewoon niet.” Momenteel kan De Piek alleen online activiteiten organiseren. “Deze week hebben we de Kunstbende over de vloer en op 18 april Songs for Freedom, een wedstrijd waarvan de winnaar op het Bevrijdingsfestival mag spelen. Op 1 mei houden we een Festival van het Vrije Woord, alles streaming natuurlijk.”

Raadsvoorstel
Wethouder Rens Reijnierse bereidt een raadsvoorstel voor waar hij De Piek tenminste voor anderhalf jaar respijt wil geven en daarmee een meer definitief besluit over de toekomst van De Piek over de verkiezingen tilt. Reijnierse: “Ik wil de raad voorstellen om De Piek anderhalf jaar langer de tijd te geven. Door het afgelopen coronajaar heeft De Piek niet de kans gekregen om zich te bewijzen, dus het zou onterecht zijn om nu een besluit te nemen.” Reijnierse is voorstander van het poppodium maar is tevens van mening dat het podium in het huidige pand geen toekomst heeft. “In het bouwkundig rapport staat dat het pand zo slecht is dat het beter afgebroken kan worden.” Wat de wethouder betreft komt er op termijn een nieuwe plek voor De Piek in de Machinefabriek. “Maar zover is het nog lang niet”, aldus Reijnierse. “Maar ik ga niemand het dak boven het hoofd wegtrekken. Vandaar mijn voorstel om De Piek nog wat langer in de Hellebardierstraat te houden en dan kan een volgend college een definitieve oplossing zoeken.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief