Mandy de Bruijn.
Mandy de Bruijn. Foto: privébezit

Studenten Verpleegkunde HZ helpen met vaccineren

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Ruim tachtig hbo-studenten Verpleegkunde van de HZ University of Applied Sciences in Vlissingen helpen mee met het test- en vaccinatieprogramma van de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) Zeeland.

“Begin maart is een eerste uitvraag rondgestuurd en meldden zich tientallen studenten aan om te helpen met vaccineren tegen het coronavirus,” vertelt Ferdinand de Visser van HZ Nexus, dat als schakel fungeert tussen de buitenwereld en het onderwijs van de hogeschool. “De tweede oproep leverde nog eens achtentwintig eerstejaars studenten op, die mee wilden werken aan deze buitengewoon interessante praktijkopdracht. Sinds april helpen de ruim tachtig studenten mee met het vaccineren, maar ook in de teststraten en ze verrichten bron- en contactonderzoek en assisteren bij de planning en administratie.” De studenten hebben het zo druk met alles, dat de afspraak met De Bode tot drie keer toe verzet moest worden.

Dankbare mensen
Emma Louwerse woont in Middelburg en is derdejaars student Verpleegkunde aan de HZ. Zij heeft zich aangemeld om bij de GGD te helpen, omdat ze zich graag wil inzetten tegen covid-19 en ze naast haar studie nog een aantal dagen vrij was. “Het werk leek me ook een goede ervaring. Nadat ik me had aangemeld ging het eigenlijk heel vlot. Ik volgde een paar e-learnings voor de covid-19 vaccinatie, ben daarna ingewerkt en binnen twee weken werkte ik al in de vaccinatiestraat als prikker. Daarnaast maak ik ook het vaccin klaar en binnenkort ga ik ook nog beginnen als administrator.” Ze hoeft niet lang na te denken over wat het werk zo leuk maakt. “De mensen die komen zijn zo enorm dankbaar en daarnaast is het werk natuurlijk ook voor het goede doel.”

Steentje bijdragen
De Oostkapelse Mandy de Bruijn is vierdejaars student Verpleegkunde. “Ik kreeg via school een oproep om mee te helpen bij het vaccineren en vond het mooi om op die manier mijn steentje bij te kunnen dragen aan de strijd tegen corona.” Bovendien vindt ze het een mooie kans om werkervaring op te doen. Mandy volgde ook het e-learning traject thuis om zich op het werk bij de GGD voor te bereiden.
“De eerste werkdag kreeg ik een rondleiding van de medisch coördinator door de priklocatie. Daarna mocht ik eerst meekijken bij de verschillende werkzaamheden en daarna onder begeleiding zelf aan de slag. Toen dat allemaal vlot verliep kon ik daarna zelfstandig aan het werk.” Net als Emma maakt Mandy de vaccinaties klaar en geeft ze ook de prikken. Ze vindt het leuk om met het enthousiaste team klaar te kunnen staan voor alle mensen en het werk afwisselend genoeg.

BIJDRAGE ELLEN DE VRIEND

Emma Louwerse.


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief