De lezing vindt plaats in de Sint Jacobskerk, maar is voor iedereen online te volgen.
De lezing vindt plaats in de Sint Jacobskerk, maar is voor iedereen online te volgen. Foto: Annet Eekman

‘Gedachten kunnen samenleving sluipend vergiftigen’

Door: Britta Janssen Algemeen

VLISSINGEN - Journalist en presentator Frits Barend spreekt op dinsdag 4 mei over antisemitisme, racisme en discriminatie in de Sint Jacobskerk in Vlissingen. De online lezing, gevolgd door een panelgesprek, is voor iedereen gratis toegankelijk. Stichting Oorlogsjaren Vlissingen zendt de middag live uit. “Het is belangrijk dat verhalen, zoals over de Jodenvervolging, verteld blijven worden”, zegt stichtingsvoorzitter Jan Koopman. “Het is jammer dat we door de coronamaatregelen geen publiek kunnen uitnodigen, maar het voordeel is dat de lezing en het panelgesprek op onze website bewaard blijven en altijd kunnen worden teruggekeken.”

Stichting Oorlogsjaren Vlissingen wilde de lezing met Frits Barend al langer organiseren, maar het coronavirus gooide roet in het eten. Nu lijkt het, met een slag om de arm vanwege de besmettingscijfers, volgende maand zover te zijn.

Familiegeschiedenis

Frits Barend (74) is onder meer bekend van zijn jarenlange televisieprogramma Barend en Van Dorp en sportmagazine Helden, dat hij samen met zijn dochter Barbara op de markt bracht. In zijn lezing gaat hij persoonlijk in op de thema’s antisemitisme (Jodenhaat), racisme en discriminatie. De in 1947 in Amsterdam geboren Barend heeft Joodse ouders. In 2017 bracht hij met zijn echtgenote Marijke Barend-van Haeften, wier familie de Japanse kampen overleefde, het boek ‘Matzes en mie’ uit.

Het beschrijft hun familiegeschiedenis. Barends ouders overleefden de Tweede Wereldoorlog door onder te duiken, maar een aantal andere familieleden, onder wie zijn opa, is vermoord door de nazi’s. De familie van zijn echtgenote heeft gevangen gezeten in een kamp van de Japanse bezetters in het toenmalige Nederlands-Indië. Dat is inmiddels ruim zeventig jaar geleden, maar antisemitisme, racisme en discriminatie zijn nog steeds actuele thema’s.

“Denk bijvoorbeeld aan de wereldwijde aanslagen, Black Lives Matter-beweging en discussie over Zwarte Piet”, zegt Koopman. De stichting hoopt dat de lezing en het gesprek erna de toehoorders aan het denken zet. De middag is gratis en vanuit de huiskamer te volgen en zo hoopt de stichting zoveel mogelijk mensen, misschien zelfs buiten Nederland, te bereiken. “Als het al voor een paar mensen eye-openers biedt, zijn we tevreden.” Gebruiken en zegswijzen kunnen zo ingebakken zijn dat iemand er onbewust andere bevolkingsgroepen mee kwetst.

“Sommige gedachten en gewoonten hebben de samenleving sluipend vergiftigd en dat kan nog steeds gebeuren”, zegt Jonathan van Caspel. Met zijn Joodse achtergrond is hij als adviseur bij Stichting Oorlogsjaren Vlissingen betrokken. “Daarom moeten we alert blijven en er aandacht voor blijven vragen.”

Grensoverstijgend

Aan het panelgesprek over de drie thema’s neemt, naast Frits Barend en Jonathan van Caspel, Aad Vos deel. Hij is bestuurslid van de Stichting Synagoge Middelburg en onder meer initiator van de restauratie van synagoge, die tijdens de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd raakte. “We hopen dat het gesprek het publiek uitnodigt tot grensoverstijgend denken”, zegt Koopman. “Ietsje verder durven kijken dan je eigen vertrouwde gelijk.”

Het programma op dinsdag 4 mei duurt van 15.00 uur tot 17.00 uur en is live te volgen via de website van Stichting Oorlogsjaren Vlissingen; www.oorlogsjarenvlissingen.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief