Afbeelding
Lezersfoto Monique Dusebout

Winterjas zelfs nog in eerste weekeinde van mei nodig

Door: Britta Janssen Algemeen

Ook dit eerste weekeinde van mei is de winterjas nog nodig. ‘Het wordt zaterdag 11 tot 15 graden en zondag 10 tot 13 graden’, meldt weerbureau Weeronline vrijdag. ‘Door een matige tot vrij krachtige wind voelt het zondag aan als slechts 7 tot 10 graden. 

De koude noordelijke winden weten deze lente van geen wijken. Dit weekeinde voert een noordwestenwind frisse lucht aan. Dit is zaterdagochtend vroeg direct te merken. ‘Tussen 6.00 en 7.00 uur ligt de temperatuur maar net boven nul en op een enkele plaats vriest het licht. Vorst aan de grond is mogelijk op grote schaal en ook autoruiten kunnen bevriezen.’ Wie dus vroeg naar buiten gaat heeft niet alleen een winterjas, maar ook handschoenen nodig.

Toch verwacht Weeronline geen onaardig lenteweer. ‘Na de koude start is de zon veelvuldig te zien. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog, maar een lokale bui is niet uitgesloten.’

Normaal gesproken is het begin mei 15 tot 18 graden, aldus het weerbureau. Zaterdagmiddag wordt het ongeveer 11 graden in de kustgebieden. ‘De wind maakt het niet extra koud, want die is slechts zwak tot matig. Uit de wind en in de krachtige meizon kan het dan toch heerlijk zijn.’ Er wordt zonkracht 4 verwacht. ‘Daarmee kan een onbeschermde huid midden op de dag, tussen 12.00 en 15.00 uur, na 30 tot 60 minuten verbranden.’

Zondag 

De zondag begint waarschijnlijk iets minder koud dan zaterdag, met temperaturen rond een graad of 3. Overdag is het juist wat frisser, met maxima van 10 tot 13 graden. De noordwestenwind is ook duidelijker aanwezig, met op de meeste plaatsen een matige wind (windkracht 3-4). Het grootste deel van de tijd is het zondag droog met een mix van zon en stapelwolken, maar verspreid over het land ontstaan enkele buien.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief