Ron van Maanen (links) en Peter Feij van Museum Scheldewerf.
Ron van Maanen (links) en Peter Feij van Museum Scheldewerf. Foto: Annet Eekman

Historisch dokboekje naar het Zeeuws Archief

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Museum Scheldewerf in de voormalige verbandkamer op het Scheldeterrein heeft een bijzonder dokboekje gekregen dat gegevens bevat over alle schepen die tussen 1944 en 1970 in het droogdok op het Eiland hebben gelegen. Peter Feij van het museum heeft het boekje ter bewaring overgedragen aan het Zeeuws Archief.

“We hebben het dokboekje gekregen van de zoon van Adri van Loon, die was dokmeester van het droogdok op het Eiland”, vertelt Peter Feij. “We zijn er natuurlijk ontzettend blij mee maar vinden ook dat het dokboekje thuishoort bij het Zeeuws Archief. Het is van groot historisch belang en daar wordt het onder ideale condities bewaard. In het boekje staan alle schepen opgetekend die van 1944 tot augustus 1970 in het dok op het Eiland hebben gelegen, het moment waarop het dok overdekt is.”

Wederopbouwperiode
Ron van Maanen, senior informatiebeheerder bij het Zeeuws Archief heeft het dokboekje in ontvangst genomen. “We hadden al meer dokboekjes”, vertelt Van Maanen, die eerder het archief van De Schelde inventariseerde. “Maar dit boekje bevat weer een berg informatie die niet in de andere boekjes staat. Daarbij is het een interessante periode; de Tweede Wereldoorlog en de periode van de wederopbouw.” Van Maanen heeft het boekje al doorgebladerd en meteen vielen hem opvallende dingen op. “Bijvoorbeeld de voormalige landingsboten - Landing Craft Tank - die bij de Dienst Droogmaking Walcheren zijn gebruikt hebben in het dok gelegen. In de jaren vijftig worden er ook Liberty-schepen hersteld, dat waren vrachtschepen die in grote getale zijn gebouwd om de koopvaardij na de oorlog weer op gang te brengen”. Volgens Van Maanen zijn de dokboekjes van groot historisch belang. “We hebben ontzettend veel foto’s van schepen die in het dok liggen, maar die foto’s zin veelal niet gedateerd. Aan de hand van het dokboekje kunnen we die foto’s nu wel dateren. Verder is er ontzettend weinig informatie bewaard gebleven over scheepsreparaties, in tegenstelling tot scheepsnieuwbouw.”

Sponsors
Museum Scheldewerf is vanwege de coronamaatregelen nog niet geopend voor publiek. “We zijn nog aan het kijken wanneer we weer bezoekers kunnen ontvangen”, verklaart Feij. De vrijwilligers van de verbandkamer zijn ondertussen op zoek naar sponsors om het gebouw te kunnen kopen en zo de toekomst van het museum te waarborgen. “Sinds het begin hebben we steeds gebruiksovereenkomsten van drie jaar, maar de gemeente wil van het gebouw af”, legt Feij uit. “We hadden eigenlijk tot 31 december de tijd om het geld bij elkaar te krijgen, maar door de corona hebben we een jaar respijt gekregen.” In december is het museum begonnen met het werven van fondsen voor de aankoop van het pand. “Dat liep eigenlijk boven verwachting goed. Alles bij elkaar hebben we een ton nodig plus acht procent aankoopkosten om het gebouw van de gemeente te kunnen kopen. We zitten nu op 75.000 euro, maar de laatste loodjes wegen zwaar. De grote bedragen zijn in het begin binnengekomen, nu zijn de bedragen wat kleiner. Maar begrijp me niet verkeerd, ook daar zijn we ontzettend blij mee en alle beetjes helpen.” Geldschieters kunnen op de website van het museum een donatie toezeggen.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief