Erik van Merrienboer is voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland.
Erik van Merrienboer is voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland. Foto: Huib de Jonge

‘Wijs anderen op de risico’s van zwemmen in zee’

Door: Britta Janssen Algemeen

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit zesde deel is Erik van Merrienboer aan het woord. Hij is de voorzitter van de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).

Hoe maak ik Zeeland veilig?

“Nou, voorzitter zijn, is best saai hoor. Ik heb een aantal taken, waaronder het dagelijks bestuur en algemeen bestuur voorzitten. Het algemeen bestuur neemt besluiten. Daarnaast ben je vooral een klankbord voor de directeur van de Veiligheidsregio. Het gaat erom dat je als voorzitter zorgt dat de mensen die echt over de veiligheid gaan, zo goed mogelijk kunnen functioneren. Denk aan de beschikbaarheid van mensen en materiaal. Je moet weten wat je kan verwachten. Bij een crisis moet een voorzitter ook niet in de weg lopen. Wij zijn niet alleen van de acute crisisbeheersing, maar ook van een goede voorbereiding. Om voor de toekomst de risico’s kleiner te maken.”

Waarom wilde ik burgemeester en voorzitter worden?

“Vroeger dachten familie en vrienden: Erik dat zit wel in je. Maar ik wilde niet zozeer burgemeester worden. Ik vond de inhoud belangrijker dan de stoel. De ervaring die ik als ambtelijk adviseur heb opgedaan, was voor mij dé voorwaarde om burgemeester te worden. Dit heeft geholpen om die rol in te vullen. Daarnaast wilde ik een gemeente waar je veel uitdaging hebt. En Terneuzen, heel Zeeland eigenlijk, is ideaal. Hier is de agenda enorm divers en uitdagend. Nergens in Nederland is zo zichtbaar hoe veiligheid met alles samenhangt, als in Zeeland. Je hebt veiligheid rond het water en industrie, maar ook op de weg. Vooral tijdens de pandemie is dit zichtbaar geworden. Toen zagen we hoe onveiligheid het leven stil kan leggen. Dat is voor mij een enorme drijfveer. Veiligheid is een eerste behoefte om een gelukkig leven te leiden.
Voorzitter van de VRZ en burgemeester van Terneuzen zijn, is een unieke uitdaging. We hebben industrie om ons heen, liggen aan de grens met België én onder de rook van Rotterdam. Als burgemeester en voorzitter moet je ook voor connectie zorgen. Daarvoor is bereidheid nodig en die heb ik zeker.”

Hoe is het om in crisis voorzitter te zijn?

“Het bijzondere van een crisis als deze is dat je heel intensief samenwerkt. Daardoor leer ik de organisatie snel goed kennen. Je bent je normaal gesproken aan het voorbereiden en nu is het direct acteren. Een organisatie die het maximale eruit moet halen en dan daar beginnen als nieuwe voorzitter, is natuurlijk super bijzonder. Dan zie je meteen of je met elkaar de kwaliteiten hebt.”

Veiligheidstip:

“Zeeuwen zijn opgevoed met het bewustzijn rond risico’s in hun omgeving. Een mooi voorbeeld is de zee. Mensen die hier naartoe komen, kennen de risico’s niet altijd. Probeer elkaar dus te helpen. Geef dat veiligheidsbewustzijn mee. Duiken in een kanaal is leuk, maar kan ontzettend gevaarlijk zijn. Als je iemand in nood helpt, denk dan vooral altijd aan je eigen veiligheid. Zo houden we Zeeland samen veilig!”

Meer info: zeelandveilig.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief