Foto: Annet Eekman

Crowdfunding moet mozaïeken Britannia redden

VLISSINGEN - Ook het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen zet zich in voor het behoud van de mozaïeken van Britannia. “Wij zetten ons in voor het behoud van Zeeuws erfgoed in de breedste zin van het woord”, verduidelijkt voorzitter Peter van Druenen. “En daar horen deze iconische mozaïeken uiteraard ook bij.”


Volgens Peter van Druenen heeft Vlissingen goud in handen met de zee-mozaïeken die kunstenaar Louis van Roode voor hotel Britannia ontwierp en vervaardigde. “Voor de Guernica gaan mensen speciaal naar Spanje”, vertelt Van Druenen. “Wat mij betreft zijn de mozaïeken van een vergelijkbare kwaliteit. Het is een kunstwerk met internationale allure en het is sowieso het meest bijzondere kunstobject dat Vlissingen heeft, volgens sommigen vergelijkbaar met het werk van Gaudi. En de cultuurhistorische waarde van de mozaïeken is zo groot dat het zeker publiek zal trekken.” De mozaïeken worden na verwijdering voorlopig opgeslagen op de werf van gemeentewerken waar al een deel van het mozaïek ligt. “Eigenlijk zouden de mozaïeken permanent in een gebouw tentoongesteld moeten worden. De gemeente staat er weliswaar positief tegenover maar heeft er vooralsnog geen financiële middelen voor.”

Crowdfunding
Het Zeeuws Genootschap bereid nu samen met Erfgoedvereniging Heemschut een crowdfundingsactie voor om de mozaïeken te redden. “Allereerst moeten de mozaïeken worden veiliggesteld. Daarna moeten we kijken wie de nieuwe eigenaar wordt. Onder voorwaarden zou het Genootschap de mozaïeken in de collectie kunnen opnemen, maar dan moeten ze wel ergens gerestaureerd in een gebouw zitten en moet het onderhoud zijn geregeld. Om de mozaïeken te kunnen laten restaureren en om het werk tentoon te stellen is zeker een paar ton nodig.” Het restaureren van de werken zal ook zeker heel wat voeten in aarde hebben, toch is Van Druenen hoopvol: “Het werk van Van Roode is internationaal erkend en verdient het om behouden te blijven. Maar allereerst moeten we ervoor zorgen dat de mozaïeken niet nog verder achteruit gaan.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief