Yan, Lorenzo en Myra maken zich sterk voor een schoon strand.
Yan, Lorenzo en Myra maken zich sterk voor een schoon strand. Foto: Ellen de Vriend

‘Ik ben veel bezig met het klimaat en zo’

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN – Het jongeren campagneteam van Schoon Zeeland gaat de komende weken naar strandbezoekers toe om hen welkom te heten en informatie te geven over zwerfafval. De aftrap was vrijdag op het Nollestrand in Vlissingen. Het team is van woensdag tot en met zondag van 12 tot 16 uur aanwezig.

\Monique Jankowski van Terra Maris, waaronder de campagne Schoon Zeeland valt, benadrukt dat de jongeren de bezoekers op een positieve en niet op een vervelende of belerende manier benaderen. “Niet voor niets schrijven ze bij aanvang van hun werk met stoepkrijt duidelijk ‘WELKOM’ op het wegdek van het Nollehoofd, als kleurrijke binnenkomst van Vlissingen. Maar we willen de badgasten wel bewust maken van wat afval achterlaten doet met onze planeet en vooral met de dieren die in de zee leven. Het is voor iedereen een kleine moeite om zwerfafval en een toename van de plasticsoep te voorkomen. Weet je dat een peuk acht liter water verontreinigt? Een sigarettenpeuk uitdrukken in het zand, of weggooien lijkt onschuldig maar filters zijn van plastic en dat vergaat niet. En de metalen en de teerachtige stoffen die er in zitten zijn ook erg vervuilend.”

Papieren afvalzakjes
Het team van Zeeland Schoon bestaat nu uit vier jongeren. Ze worden betaald uit budget dat door de gemeenten Veere en Vlissingen beschikbaar is gesteld en gaan in wisselende groepjes aan de slag. Om te beginnen op het Nollestrand en het Badstrand in Vlissingen. Lorenzo Somai is een van de leden van het campagneteam. Hij is student aan de hogeschool en doet voor zijn afstudeerproject onderzoek naar plastic afval op de bodem van de zee. Een ervaren opruimer dus inmiddels. Hij vindt het geen probleem om op vreemde mensen af te stappen. “Ik ga geen lange uitleg geven, maar vertel kort iets over wat zwerfafval kan veroorzaken en ik deel papieren afvalzakjes uit.” Monique vult aan dat ze de peukenbakjes en zak-asbakjes van eerdere campagnes niet meer uitdelen omdat die ook weer van plastic zijn.

Groene bolderkar
Ondertussen laden de teamleden de groene bolderkar vol met grijpers, stoepkrijt en andere benodigdheden. Myra Smit trekt snel een wit T-shirt aan voor de foto. Ze heeft nog rode wangen van het harde fietsen vanuit Middelburg. “Ik ben veel bezig met het klimaat en zo, daarom leek dit werk mij leuk. Bovendien ben ik lekker op het strand.” Ze ziet er niet tegenop om wildvreemde strandbezoekers aan te moeten spreken. “Ik werk in de horeca, dus dat ben ik wel gewend.” Als er geen badgasten zijn, gaat het team het strand schoonmaken. Ook kan het met een zeef laten zien dat er ook kleine plastic deeltjes in het zand zitten, zoals de veel voorkomende plastic korrels.

Na 8 augustus gaan het jongerenteam van Schoon Zeeland in Zeeuws Vlaanderen aan de slag om badgasten daar te stimuleren om hun afval netjes in de afvalbakken te gooien.

BIJDRAGE ELLEN DE VRIEND



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief