<p>Marjolein Franken.</p>

Marjolein Franken.

(Foto: Zeeland Veilig)

‘Ik werk aan een soort tijdcapsule’

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit deel is Marjolein Franken van de COVRA (Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval) aan het woord.


Hoe ik Zeeland veilig maak?
“Dat doe ik als KAM-coördinator. KAM staat voor Kwaliteit, Arbo en Milieu. Alles wat we bij COVRA doen heeft te maken met veiligheid. Onze missie is blijvend zorgen voor het Nederlandse radioactieve afval om mens en milieu te beschermen. Blijvend betekent in dit geval tot het moment dat het radioactieve materiaal is vervallen en er een blijvend veilige situatie is voor mens en milieu.
Ik heb veel te maken met procedures en kwaliteitsborging. Een deel van het radioactief afval wordt in vaten verpakt. Die vaten voldoen aan strenge eisen. Daar zorg ik voor door leveranciers te bezoeken. Nu bereiden we een nieuw opslaggebouw voor. Ik zorg ervoor dat hierbij de juiste processen worden doorlopen. Daarnaast voer ik met collega’s veiligheidsanalyses uit. Denk aan de stevigheid van een gebouw. Zijn de muren dik genoeg? Overleeft het overstromingen? De kans dat zoiets gebeurt, is buitengewoon klein, maar we nemen elk scenario mee. Een kenmerk van radioactiviteit is dat de straling met de tijd afneemt. De ene radioactieve stof vervalt binnen een paar dagen volledig en bij andere stoffen kan dit duizenden jaren duren. Het radioactief afval moet tot de tijd dat het volledig is vervallen buiten de leefruimte van de mens gehouden worden. Hoe dat op de lange termijn het beste kan, onderzoeken we op dit moment. We documenteren alles tot in detail. Collega’s die over 50 jaar bij COVRA werken moeten bij wijze van spreken precies weten wat ik vandaag doe. Ik werk eigenlijk aan een soort tijdcapsule.”

Hoe ik terecht ben gekomen?
“Ik werk hier pas twee jaar. Hiervoor zat ik in de voedingsmiddelenindustrie. Dat heeft ook met veiligheid te maken: voedselveiligheid. Na twintig jaar met maïs en tarwe te hebben gewerkt, is dit heel anders, een topuitdaging. Naast mijn werk studeer ik voor Algemeen Coördinerend Deskundige. Dat is een van de hoogste diploma’s rondom stralingshygiëne. Deze opleiding wordt maar eens in de vijf jaar gegeven.”

Mijn tip voor jou!
“Op onze website wordt goed uitgelegd wat radioactief afval en straling is. Straling is namelijk overal. De tandarts gebruikt het voor foto’s bijvoorbeeld. Mensen denken bij radioactief afval vaak aan kernafval, maar het grootste deel komt uit ziekenhuizen! Denk aan mensen die bestraald worden voor bijvoorbeeld kanker of injecties nodig hebben voor een diagnose. De rest komt uit de industrie. Zelfs rookmelders hadden vroeger een radioactieve bron. We geven normaal gesproken ook rondleidingen bij COVRA. Dan zie je met eigen ogen hoe we het afval opslaan en mag je er zelfs op staan. Helemaal veilig natuurlijk!” Kijk voor meer informatie op www.covra.nl.

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief
Vacatures

Assistent teamleider

Roosendaal

Lasser / constructeur

Borssele

Kozijnmonteur

Middelburg

C/CE chauffeurs

Bergen op Zoom

Operator Bakker

Roosendaal