Ruud de Groot, Zeus Hoenderop, Toos van Agtmaal, Rinus Nijsse en Michiel Snoek.
Ruud de Groot, Zeus Hoenderop, Toos van Agtmaal, Rinus Nijsse en Michiel Snoek. Foto: Annet Eekman

Weekend in het teken van de wetenschap

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Aanstaande zaterdag wordt het Weekend van de Wetenschap gehouden. In Vlissingen zijn er activiteiten in ‘t Spui en het Laboratorium Van de Sande aan de Hobeinstraat. “Het belang van wetenschap is niet te onderschatten”, vertelt organisator Michiel Snoek. “Dat is juist in de coronatijd maar weer eens aangetoond. Zonder wetenschappers zou er geen vaccin zijn geweest.”

Laboratorium Van de Sande is gevestigd in het hofje achter het pand waar vroeger apotheek Van de Sande was gevestigd en is bereikbaar via de Hobeinstraat. Oud-apotheker en wetenschapper Michiel Snoek heeft er het laboratorium van de bekende apotheker opnieuw ingericht. “Hier kunnen zaterdag en zondag van 11 tot 16 uur proefjes worden gedaan rondom electrolyse en waterstof”, vertelt Snoek. “Belangrijke thema’s voor de toekomst. Want het is helemaal niet gezegd dat de elektrische auto de toekomst gaat bepalen. Waterstof zou daar een grote rol in kunnen gaan spelen.” In ‘t Spui wordt zaterdag onder meer ingegaan op de chemie van water, zoet en zout. Zeeuwse en Leidse chemiestudenten gaan aan de slag met water: destilleren, zuurgraad bepalen en de geleiding van elektrische stroom demonstreren.

Repaircafé
Rinus Nijsse heropend zaterdag voor één dag zijn Repair-café waar wetenschappelijke apparatuur en gereedschappen worden gedemonstreerd. Nijsse had eerder een Repair-café bij het Pallet. “Daar hebben we zeven jaar gezeten maar het pand is gesloopt”, vertelt Nijsse. “Er zijn wel toezeggingen dat we zouden kunnen heropenen in een gebouw van L’Escaut aan de Boterbloemlaan maar hoe en wanneer is nog ongewis.”

Lego
Blokje bij blokje is ook terug van weggeweest. In ‘t Spui kan zaterdag weer worden gebouwd met Lego. In het kader van het Weekend van de Wetenschap ligt de nadruk op hoogstandjes met technische Lego. Snoek: “We willen laten zien dat wetenschap alles behalve saai is.”

Techniekfabriek
Wat Snoek en Nijsse betreft is het Weekend van de Wetenschap een opstap naar meer. “We hebben een plan voor een TechniekFabriek Zeeland”, verklapt Snoek. “Dat zouden we het liefst in ‘t Spui vestigen. Een bezoekerscentrum om mensen te interesseren voor wetenschap en techniek. De HZ voert een haalbaarheidsonderzoek uit en er ligt al een uitgewerkt plan klaar. Het zou een aanwinst zijn voor Vlissingen en een verbinding tussen de Kenniswerf en de stad. We kunnen de ruimte in ‘t Spui huren tegen kostprijs totdat het pand wordt verkocht en waren eigenlijk al min of meer begonnen, maar toen kwam corona.” Het Weekend van de Wetenschap wordt zaterdag en zondag gehouden in het Laboratorium Van de Sande van 11 tot 16 uur en in ‘t Spui alleen op zaterdag van 11 tot 16 uur.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief