Afbeelding
Foto: Marijana Pajovic

‘Werken in de zorg geeft zóveel voldoening’

Door: Britta Janssen Algemeen

Dominique van Overveld (29) wist na de middelbare school niet goed welke kant ze op wilde. Iets met kinderen of ouderen misschien? De Pabo was geen schot in de roos. Maar wat dan wel? Ze bleek geknipt voor de zorg.

“Nadat ik met de Pabo stopte, wilde ik tijdelijk in de detailhandel werken en bedenken wat ik wel wilde doen”, blikt Dominique terug. Dat tijdelijk werd acht jaar. “De laatste twee jaar kreeg ik steeds meer het gevoel dat ik meer wilde en meer kon. Inmiddels had ik twee jonge kinderen, een opleiding volgen is dan niet meer zo makkelijk.”

Werken en leren
Per toeval stuitte Dominique op een werk/leer-opleiding van zorgorganisatie Zorgstroom: Verzorgende IG (Individuele Gezondheidszorg) / Maatschappelijke Zorg. “Ik was niet eens specifiek op zoek naar een opleiding in de ouderenzorg, maar het sprak mij wel meteen aan. Ik ben van nature sociaal en zorg graag voor mensen. Deze opleiding kon ik goed met mijn gezin combineren, omdat er maar één lesdag in de week is naast minimaal zestien uur werk in de praktijk. Ideaal dus!”

Nieuw avontuur
Bij Zorgstroom begon Dominique aan haar nieuwe avontuur en dat bleek wel een schot in de roos. “Vanaf de eerste dag vond ik het zó leuk! Alle puzzelstukjes vielen op hun plek. Dit had ik al die jaren gemist. Vooraf kon ik mij niet zoveel voorstellen wat het inhield, werken in de zorg. Mensen wassen en aankleden, verder kwam ik in mijn beeldvorming niet. Maar het is zoveel meer en zó mooi! Niet alleen de verzorging, maar ook de persoonlijke zorg, het stukje aandacht dat je mensen kunt geven. En dan die glimlach op hun gezicht of het bedankje voor jouw goede zorgen. Daar doe je het allemaal voor. Dat geeft zoveel voldoening.”

Smaak te pakken
Inmiddels heeft Dominique haar opleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg afgerond en is ze aan de opleiding tot verpleegkundige bij Zorgstroom begonnen. “Ik heb de smaak te pakken, hoor! Ook mijn jongste zit nu op de basisschool, dus werken en leren is makkelijker te combineren met thuis. Verzorgende IG is mbo 3-niveau en de Verpleegkunde is mbo 4-niveau. Als leerling-verpleegkundige heb ik meer verantwoordelijkheden en taken dan als Verzorgende. Ik coördineer bijvoorbeeld meer en heb meer contact met de huisarts en familie van cliënten.” Dominiques werkdagen zijn nooit hetzelfde en dat is een van de aspecten die haar werk zo leuk maakt, vertelt ze. “Mensen helpen met aankleden, de bloeddruk opmeten, de huisarts assisteren, met familie overleggen, ik doe veel verschillende dingen. Ik werk nu in een zorghotel waar mensen, jong en oud, enkele weken verblijven om te revalideren. Hiervoor werkte ik op een verpleegafdeling waar ik weer veel contact had met mensen met dementie. Het werk is heel afwisselend.”

Diploma & baan
Dominique kreeg direct een baan aangeboden bij Zorgstroom. ‘’Dat is extra mooi aan een opleiding in de zorg. Hier staan ze om mensen te springen, dus je weet dat je ook na de opleiding meteen aan de slag kunt.” Het gaat Dominique niet om zomaar een baan. “Als ik naar huis ga, weet ik dat ik die dag weer écht iets heb betekend voor mensen. Ik heb mijn plek helemaal gevonden.’’



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief