Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Gemeente zoekt ideeën voor herdenking 6 april 1572

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Volgend jaar is het 450 jaar geleden dat de Vlissingers zich eigenhandig hebben ontdaan van de Spaanse bezetters. De gemeente Vlissingen wil dat groots gaan vieren en heeft daar geld voor uitgetrokken. Afgelopen woensdag was er een bijeenkomst in het gemeentehuis waar de aftrap werd gegeven voor het herdenkingsjaar.

Na een welkomstwoord van burgemeester Bas van den Tillaar gaf historicus Peter van Druenen een uiteenzetting van de gebeurtenissen in april 1572. Van Druenen hield zijn betoog aan de hand van zes misverstanden die bestaan rondom de Vlissingse opstand in 1572: niet Den Briel maar Vlissingen was de eerste stad in Nederland die zich van het Spaanse juk ontdeed, de omwenteling vond niet alleen op 6 april plaats maar is al eerder begonnen, de woede was niet gericht tegen de Spaanse koning Philip maar tegen diens landvoogd Alva, de omwenteling was niet zoals vaak wordt gedacht een geloofskwestie maar het te maken met politiek en economie, de aanstichters waren niet de Watergeuzen maar de Vlissingers zelf en tot slot werd niet de Spaanse edelman Don Pedro opgehangen aan de galg maar de minder invloedrijke kapitein Hernando Pacheco.

Muzeeum
Onno Bakker, directeur van het Muzeeum kondigde vervolgens aan dat er wordt gewerkt aan een expositie over de volksopstand en opperde dat het viering van 6 april een jaarlijks terugkerend evenement moet worden dat is te vergelijken met het Leids ontzet. Een idee voor een organisator leverde hij ook: Pieter Ventevogel die Bakker onlangs opvolgde als directeur van de Cultuurwerf. De tentoonstelling waar aan wordt gewerkt zal deels in het Muzeeum te zien zijn en deels in de Kazematten. Bakker is van mening dat Vlissingen niet zo goed is om de eigen geschiedenis aan de man te brengen en ziet daar mogelijkheden.

Ideeën
Jan Koopman, voorzitter van de kersverse regiegroep, inventariseerde vervolgens onder de aanwezigen wat er al aan plannen en ideeën bestaat. En dat is niet gering. Niek Peters van de Werkgroep 6 april wist te vertellen dat er al vergevorderde plannen zijn voor een grootse viering op Paaszaterdag 16 april met naast de gebruikelijke activiteiten onder meer een grote re-enactmentgroep op het Bellamypark. Oud-onderwijzer Wil Meulmeester van de Stichting Frans Naerebout vertelde dat er wordt gewerkt aan een lespakket voor de Vlissingse scholen, een speurtocht en een escaperoom voor de groepen 7 en 8 van het basisonderwijs. Namens de stadsgidsen liet Ad Kemeling weten dat er dringend behoefte is een goede informatie zodat de stadsgidsen een eenduidig verhaal kunnen vertellen. Schrijver John Brosens is bezig met een nieuw boek over de opstand in april 1572 dat vooralsnog de werktitel ‘De revolte van de kapiteins’ heet. Pieter Ventevogel van de Cultuurwerf ten slotte bracht onder de aandacht dat het goed zou zijn om de activiteiten te bundelen en de Vlissingers in een korte periode ‘te overvallen met dit verhaal’. Huis-aan-huiskrant de Vlissingse Bode gaat in aanloop naar de viering in april 2022 extra aandacht aan de historische gebeurtenissen schenken en komt in samenwerking met de gemeente rondom 6 april met een speciale bewaarkrant.

Subsidie
De gemeente werkt aan een speciale subsidieregeling Vlissingse opstand 1572, de hoogte van het totaalbedrag moet nog worden vastgesteld. Wie nog ideeën heeft voor de herdenking volgend jaar kan deze indienen bij cultuurambtenaar Gerard de Rijke: gderijke@vlissingen.nl.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief