Foto: Arjan van Gelder

Maarten van Rossum komt de stoomhijskraan onthullen

VLISSINGEN - Er is zes jaar met man en macht aan gewerkt, maar aanstaande vrijdag komt Stoomhijskraan Schelde 38 terug naar het Scheldeterrein. Het is de droom van initiatiefnemer Wesley Sekewael. Dat de restauratie van de kraan uit 1946 na de nodige tegenslagen is voltooid mag gerust een prestatie van formaat genoemd worden.


De stoomhijskraan is in 2015 gekocht door Sekewael en de restauratie is in verschillende fases uitgevoerd. Allereerst is de kraan geconserveerd en begon de toektocht naar ontbrekende delen. Daarna is alles gereinigd, gerestaureerd en waar nodig aangevuld. In de slot fase is alles weer geassembleerd tot de kraan weer helemaal eruit zag zoals hij eruit moet zien, en alles nog in werkende staat ook. De restauratie is uitgevoerd door een ploeg van zo’n tien vrijwilligers en heeft tien jaar geduurd. Diverse landelijke en lokale fondsen zoals het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Mondriaanfonds en de Stichting Moerman Promotie Vlissingen financierden met subsidies het project. Het Van de Velde Publicatiefonds subsidieerde de opzet van de website met historische documentatie over de kraan en informatie over de restauratie. In 2019 ontving de stichting al de cultuurprijs van het Prins Bernhard Fonds Zeeland voor het restauratieproject.

Van Rossum
De stoomhijskraan is in 1946 gebouwd door scheepswerf De Schelde en heeft nog tot in de jaren zeventig dienst gedaan. Toen de kraan werd gebouwd was het stoomtijdperk allang voorbij maar oliebrandstof en metaal waren schaars in de naoorlogse jaren en stoomkracht was goedkoop en betrouwbaar. Bovendien kon de scheepswerf de kraan zelf bouwen met materiaal dat reeds voorhanden was. De kraan komt nu te staan op een stuk gerestaureerde spoorrails nabij museum Scheldewerf dat is gevestigd in de voormalige Verbandkamer. De stoomhijskraan wordt aanstaande vrijdag onthuld door de beschermheer van de Stichting Stoomhijskraan Schelde 38: emeritus hoogleraar en televisiepersoonlijkheid Maarten van Rossum. Voorafgaand aan de onthulling om 18 uur is er in hal 3 van de Machinefabriek een bijeenkomst voor de vrijwilligers, sponsors, financiers, bedrijven en particulieren die aan het restauratieproces hebben meegeholpen.

n
 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief