Frans van Spaandonk (links) en Jules van Leijden.
Frans van Spaandonk (links) en Jules van Leijden. Foto: Annet Eekman

‘’Vlissingen onze stad’ schetst toekomstvisie’

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - De Stichting Vlissingen Binnenstad aan Zee heeft een lijvig rapport gepresenteerd waarin vergezichten worden geschetst hoe Vlissingen er in de toekomst uit kan komen te zien. Daarnaast worden ook aanbevelingen gedaan hoe deze toekomstplannen gerealiseerd kunnen worden. Het rapport is bedoeld voor politieke partijen die er naar hartenlust uit kunnen putten bij het schrijven van hun verkiezingsprogramma’s.

De Stichting Vlissingen Binnenstad aan Zee is opgericht in maart 2019 en fungeert als een soort draaischijf tussen de gemeente en burgers en belanghebbende partijen in de binnenstad van Vlissingen. Voorzitter is Jules van Leijden, in het dagelijks leven directeur van de Rabobank in Vlissingen. “We zijn anderhalf jaar geleden begonnen met het maken van een visie op de binnenstad”, vertelt Van Leijden. “De resultaten bieden we aan aan de politiek in Vlissingen. Partijen kunnen daar uit putten om een eigen visie te ontwikkelen. Het is een cadeautje aan de politieke partijen in de vorm van een gratis onderzoek.” Medebestuurslid Frans van Spaandonk vult aan: “Ook helpen we met het realiseren van initiatieven. Zoals bijvoorbeeld de inrichting van de leegstaande etalages in de Kerkstraat in het thema Slag om de Schelde. Dat is een privaat initiatief en wij als stichting hebben gefunctioneerd als penvoerder en de zaak afgehandeld. Dat werkt heel prettig want we hebben korte lijntjes met de gemeente.”

Station
Afgelopen vrijdag presenteerde de stichting dan het rapport ‘Vlissingen Onze Stad’. In vier sessies met burgers en verschillende belanghebbende partijen is het afgelopen jaar gewerkt aan het rapport. De sessies werden geleid door het bureau Afdeling Buitengewone Zaken en werd ingegaan op de vraag ‘Wanneer is voor jou Vlissingen een fijne stad en wat moet er aan gedaan worden om dit te bereiken en dat Vlissingen een fijne stad blijft?’. “Dat heeft verrassende resultaten opgeleverd”, vertelt Van Leijden. “Bijvoorbeeld een visie op het station. Een veel gehoorde klacht is dat het station erg ver van de binnenstad verwijderd is maar verplaatsen is geen optie. Uit de sessies is het idee naar voren gekomen dat de stad naar het station moet toe groeien in plaats van andersom. Dat is een verrassende nieuwe invalshoek en een ontwikkeling die in feite al aan de gang is. Qua fasering kun je er ook morgen al mee beginnen om deze ontwikkeling verder te stimuleren.”

Van onderaf
Van Leijden en Van Spaandonk benadrukken dat de kracht van het rapport is dat het ‘van onderaf’ komt. Van Spaandonk: “We vinden dat de gemeente haar best doet om burgers bij de besluitvorming te betrekken maar meestal krijgen burgers pas de kans om op plannen te reflecteren als het plan er al kant-en-klaar ligt. Wij draaien het om.” Hoe het nu verder met het rapport ‘Vlissingen Onze Stad’ gaat is afwachten. “We hopen dat de politieke partijen er gretig gebruik van gaan maken”, zegt Van Leijden. “En dat we er veel van terug gaan zien in de programma’s voor de verkiezingen.” Ondertussen gaat de stichting het proces evalueren. Van Spaandonk: “We blijven contact houden met de coalitie en we kunnen ook een rol spelen bij de uitvoering van onderdelen van de plannen.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief