Luuc Smit: 'Het is geen populair onderwerp en dat is net het probleem '.
Luuc Smit: 'Het is geen populair onderwerp en dat is net het probleem '. Foto: Annet Eekman

Luuc Smit in gesprek met Manu Keirse over rouw

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Het is geen populair onderwerp, maar vroeger of later krijgt iedereen ermee te maken: verlies en rouw. Luuc Smit is docent aan de HZ University of Applied Siences van de post-HBO opleiding ‘begeleiding bij rouw en verlies’. Voor Omroep Zeeland maakt hij acht televisie-uitzendingen over ‘Leven met verlies en verdriet’, waarin hij in gesprek gaat met prof. dr. Manu Keirse, emeritus hoogleraar van de universiteit in Leuven, een autoriteit op het gebied van rouwverwerking.

Sinds vijf jaar verzorgt Luuc Smit de opleiding ‘begeleiding bij rouw en verlies’ aan de HZ. “Dat was eigenlijk op aanraden van Manu Keirse”, vertelt Smit. “We kennen elkaar al zo’n 35 jaar uit de tijd dat ik directeur was van Slachtofferhulp Zeeland. Hij vond dat ik ermee moest beginnen omdat er volgens hem belangstelling voor was.” De opleiding bleek inderdaad een succes en zat meteen vol. Smit: “Hulpverleners uit het hele land, gedragstherapeuten, de crisisdienst van Jeugdzorg, Emergis, geestelijk verzorgers, docenten dus uit zeer diverse vakgebieden”. De opleiding duurt anderhalf jaar en bestaat uit dertien keer twee dagen les.

Emotie
Volgens Smit is er veel ondeskundigheid bij rouwverwerking. “Maar daarom heeft deze opleiding een functie. Bij alle hulpverlening krijg je te maken met verlies. Het is geen populair onderwerp en dat is net het probleem. Iemand waarvan een geliefde is overleden wordt geacht na de begrafenis weer gewoon aan het werk te gaan en de draad weer op te pakken. Dat is een misvatting, dat moet iemand in zijn eigen tempo kunnen doen.” Daarbij is Smit van mening dat het verkeerd is dat het een onderwerp is dat men het liefste uit de weg gaat. “Mensen vinden het onderwerp eng omdat men bang is voor emotie. Echte emotie raakt iedereen en dat wil men niet, terwijl juist dat verbinding geeft. Mensen moeten weer leren om mens te zijn.” Ook in zijn opleiding ziet Smit dat praten over rouw juist zeer verbindend is. “Liefde en rouw hebben erg veel met elkaar te maken. In de opleiding zijn er ook zeker heftige momenten, maar tegelijkertijd is het ook erg mooi. Je komt in contact met de veerkracht van mensen.”

Televisiereeks
Voor Omroep Zeeland heeft Smit samen met Manu Keirse acht televisieprogramma’s gemaakt rondom rouw en verlies. “Ik wilde graag zijn expertise op beeld bewaard hebben”, legt Smit uit. “Zoals gezegd is rouw geen populair onderwerp en ook in de media is er weinig aandacht voor. Dus dat Omroep Zeeland dit project aandurfde is wel speciaal, ze steken wel hun nek uit.” In de acht uitzendingen wordt wekelijks een thema behandeld: ‘Van het leven geleerd’, ‘Verdriet overleven’, ‘Als baren opbaren wordt’, ‘Kinderen en rouw’, ‘Zelfdoding’, ‘Zie de mens’, ‘Als ik er niet meer ben’ en ‘De zilveren generatie’. Smit: “Ik denk dat het voor iedereen interessant is, want rouw hoort nu eenmaal bij het leven. Manu Keirse heeft een enorme expertise en kan er goed over praten op een begrijpelijke manier. Iedereen kan hem volgen.” ‘Leven met verlies en verdriet’ wordt acht weken lang uitgezonden op zondagavond om 20.40 uur. De afleveringen zijn later terug te zien op de website en het YouTube-kanaal van de omroep.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief