Mark Leemans van Indisch restaurant Bandoeng.
Mark Leemans van Indisch restaurant Bandoeng. Foto: Joep Bremmers

Het effect van de coronamaatregelen op de horeca

Door: Joep Bremmers Algemeen

OOST-SOUBURG - De huidige coronamaatregelen treffen vooral de horeca. Mark Leemans van Indisch restaurant Bandoeng ziet de noodzaak van de maatregelen maar al te goed in, maar ondergaat de situatie gelaten. “Voor ons is het meest ingrijpend dat we om 20 uur moeten sluiten.”

De QR-code levert geen problemen op bij restaurant Bandoeng. Leemans: “De gasten gaan eerst aan tafel zitten en dan vragen wij de QR-code. Daar hebben we eigenlijk nog geen grote problemen mee gehad. Twee keer hebben we gasten zonder QR-code gehad en die moeten we dan toch vragen om weer te vertrekken. Vorige week bijvoorbeeld twee dames die geen QR-code konden overleggen, maar dat is echt een uitzondering. En wie weet waren het wel mystery guests om te checken of we ons wel aan de regels houden, want die zijn er natuurlijk ook.” Ingrijpender is de vervroegde sluiting. “Normaal zijn we vanaf 17 uur open totdat de laatste gast is vertrokken. Nu zijn we open van 16 tot 20 uur, en dat merken we natuurlijk wel. Vorige week hebben we de helft minder omzet gedraaid. Op zaterdagavond hebben we normaal gesproken twee zittingen aan het buffet en dat is er nu maar één. En dat treft niet alleen ons maar ook onze toeleveranciers: de groenteboer, de slager en de groothandel.

Afhalen
Voor het afhalen is er niet veel veranderd. Klanten bestellen telefonisch. Als het wordt afgehaald dan staat het al klaar dus dan is het alleen afrekenen en gaan ze weer weg.” Leemans had de boel eigenlijk net weer op orde toen de nieuwe coronamaatregelen van kracht gingen. “De vorige grote lockdown zijn we doorgekomen door over te gaan op afhalen. Voor enkele personeelsleden was er geen werk meer en die zijn vertrokken en het is momenteel ontzettend moeilijk om aan goeie mensen te komen. We hadden het team eigenlijk net weer compleet en nu gaan we weer richting een volledige lockdown vrees ik. Maar we doen ons stinkende best om het goed te doen.”

Begrip
Van de vaste klanten van Bandoeng kan Leemans rekenen op veel begrip. “De gasten reageren heel positief. In de eerste week hebben we de reserveringen omgezet, slechts een enkeling heeft afgezegd omdat ze gewoon niet op een vroeger tijdstip konden komen. We hebben eigenkijk ook veel leuke vaste gasten, er is veel betrokkenheid en het wordt ons ook gegund.” Naast de coronamaatregelen heeft Leemans te maken met meer nadelige gevolgen van de wereldwijde pandemie. “Veel dingen die uit Azië komen zijn duurder geworden”, legt hij uit. “De toelevering is enorm vertraagd. In Indonesië hebben ze ook nog steeds met corona te maken en bijvoorbeeld bepaalde soorten kroepoek zijn niet leverbaar. Fabrieken zijn nog niet opgestart of maar voor een deel. Veel producten uit Azië zijn ook duurder geworden. De olie die we gebruiken is wel 30% in prijs gestegen. Hoewel het een moeilijke periode is denk ik niet dat we gaan omvallen. En het belangrijkste is dat iedereen zijn gezond verstand blijft gebruiken. Ik ben geen voorstander van verplicht vaccineren maar wel van vaccineren. Mijn vrouw en ik zijn zelf behoorlijk ziek geweest en een tante en schoonzus zijn eraan overleden. Maar elkaar blijven respecteren is het belangrijkste.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief