Kees Schroevers in zijn vuurwerkbunker.
Kees Schroevers in zijn vuurwerkbunker. Foto: Joep Bremmers

‘We gaan voor duizenden euro’s het schip in’

Door: Joep Bremmers Algemeen

OOST-SOUBURG - Voor Kees en Marja Schroevers van devuurwerkwinkel.nl in de Paspoortstraat was  de bekendmaking van het vuurwerkverbod een het lelijke streep voor de rekening. “Donderdag zijn we bevoorraad en vrijdagavond kwam het verbod. We hebben de bunker vol vuurwerk liggen maar alles gaat er nu weer uit”, vertelt Kees Schroevers.

Kees Schroevers zag het niet aankomen dat hij voor het tweede jaar op rij geen vuurwerk mag verkopen. “Ik had het zeker niet verwacht, er was ons beloofd dat er dit jaar geen verbod zou komen.” Schroevers is dan ook niet blij met het verbod. “Met de kanttekening dat gezondheid natuurlijk voor alles gaat zet ik wel vraagtekens bij deze maatregel. In 2019 waren er 2019 gewonden ten gevolge van vuurwerk en daarvan hoefde niemand in het ziekenhuis te worden opgenomen, die kwamen niet op de IC terecht. En dat was toen ook nog met vuurpijlen en knalvuurwerk en dat is er al vanaf. Dat is een concessie die we met zijn allen gedaan hebben.” De vuurwerkbranche is nog wel bezig met geld in te zamelen om een kort geding aan te spannen, maar daar heeft Schroevers weinig fiducie in. 

Kindervuurwerk
Hoewel de partij vuurwerk die Schroevers nu in de bunker heeft liggen terug gaat naar de groothandel en niet betaald hoeft te worden, heeft hij toch wel degelijk een fors verlies. “We gaan voor duizenden euro’s het schip in”, vertelt Schroevers. “Er zijn al 30.000 folders gedrukt, de bunker is gekeurd en dat kost ook geld en mijn kinderen hebben de laatste weken van het jaar al vrij genomen om te kunnen helpen met de vuurwerkverkoop.” Het enige dat nog wel mag worden verkocht is kindervuurwerk. “Daar is nu al wel vraag naar: sterrenregen in verschillende lengtes, grondbloemen en knalerwten. We beginnen de zaterdag na Sinterklaar met de verkoop. Maar je moet niet denken dat volwassenen nu maar kindervuurwerk gaan afsteken...” Aan stoppen denkt Schroevers niet. “Ik ga er toch echt vanuit dcat het volgend jaar wel mag. Ik hou zelf echt van vuurwerk afsteken, maar ik denk dat we er toch wel vanuit mogen gaan dat het op een gegeven moment klaar is met vuurwerk afsteken met oud en nieuw.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief