<p>Loek Deleij en zijn hond Ricky.</p>

Loek Deleij en zijn hond Ricky.

(Foto: Loek Deleij.)

Vuurwerkverbod goed nieuws voor hondenbezitters

VLISSINGEN - Hondenbezitter Loek Deleij kan geen traan laten om het vuurwerkverbod. Als geen ander weet hij wat het knalvuurwerk voor stress teweeg brengt bij honden en andere huisdieren. “Ik heb nu nog één hond, die wordt er erg onrustig van en gaat voornamelijk blaffen. Maar ik heb al het een en ander meegemaakt rondom oud en nieuw.”


Loek Deleij heeft nu nog één Jack Russel: Ricky van 16 jaar oud. “Ik had er eerst een paar. Maar op 1 januari 2020 is Aevon van 14 overleden. Hij was al wat ziekjes maar er wordt toch gedacht dat de stress van het vuurwerk er wel degelijk mee te maken heeft.” Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, overleed op 31 december 2020 een tweede hond. “Dat was eigenlijk hetzelfde verhaal. Inwe van 15 jaar, ook een beetje ziekjes en ook overleden. Of het toeval is dat ze allebei overleden ten tijde van veel vuurwerk weet ik niet, maar het lijkt er toch wel mee te maken te hebben.”

Jachtinstinct
Stress is niet het enige waar de honden last van hebben als er vuurwerk wordt afgestoken. “Ze willen er om de een of andere reden ook naartoe”, vertelt Deleij. “Het heeft misschien met het jachtinstinct te maken, ik weet het niet, ik heb het nooit uitgezocht. Maar dan wordt het eigenlijk alleen nog maar gevaarlijker. Als ze dan op zo’n moment losschieten dan gaan ze er ook echt op af.” Het moge duidelijk zijn dat Deleij geen enkel probleem heeft met het vuurwerkverbod.

Knettervuurwerk
“Er is nu toch al veel geknal ‘s avonds. Voorheen deden ze dat onder de overkapping in de Lange Zelke maar nu is het vooral onrustig bij het Dokje van Perry. En dat knettervuurwerk dat mag het hele jaar door, maar van mij mogen ze het afschaffen. En als je er iets van zegt dan wordt je nog bedreigd ook.” Zelf steekt Deleij ook geen vuurwerk af. “Vroeger toen ik jong was heb ik wel wat kleine rotjes afgestoken maar ik heb er gewoon niet zoveel mee. Ik heb niet zo’n drang om vuurwerk af te streken en ja, met mijn hond natuurlijk al helemaal niet.”

 NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief