Afbeelding
Foto: Marielja ten Bruggencate

‘Maak er online een geweldig feest van’

Door: Britta Janssen Algemeen

Het zal geen jaarwisseling worden, zoals we dat gewend zijn. De horeca is gesloten en er geldt een vuurwerkverbod. 

Vorig jaar waren er ook coronamaatregelen en een vuurwerkverbod die het tot een uitdaging maakten om het nieuwe jaar feestend in te luiden. Toen gingen de Zeeuwen, op wat incidenten na, goed met de beperkingen om en bleef de sfeer goed. De politie hoopt dat de jaarwisseling ook dit jaar rustig verloopt.

Vuurwerk

De Zeeuwse gemeentes, het openbaar ministerie en de politie hebben net als andere jaren elkaars samenwerking gezocht om een ingetogen, doch prettige jaarwisseling tegemoet te gaan. Afgelopen maanden is er veel onderzoek gedaan en gehandhaafd op illegaal vuurwerk. De politie heeft zich daarbij vooral gericht op vuurwerk in de categorie 3 en 4 (respectievelijk professioneel en illegaal vuurwerk). “Hoewel al het vuurwerk verboden is, is het vooral het zware vuurwerk dat overlast veroorzaakt en ook gevaarlijk is”, licht de Middelburgse burgemeester Harald Bergmann, in zijn functie als voorzitter van het districtscollege Zeeland, toe. “In heel Zeeland zijn er partijen illegaal vuurwerk in beslag genomen. Na iedere vondst is er uitgebreid onderzoek gedaan.” In diverse dorpen, zoals Arnemuiden, Krabbendijke en Yerseke, heerst een gesloten cultuur, wat de opsporing bemoeilijkt. Mensen die overlast ervaren voelen zich bezwaard melding te maken bij de politie. “De politie roept mensen op om overlast en signalen van vuurwerkhandel te melden, desnoods via Meld Misdaad Anoniem.”

Snelrecht

Net als voorgaande jaren konden mensen die bekend zijn bij de politie en die zich in het voorgaande jaar misdragen hebben, rekenen op een brief van de burgemeester. “Wijkagenten hebben de brieven bij de betreffende personen thuisbezorgd, omdat dat meer indruk maakt dan een waarschuwing krijgen via de post”, vertelt Joost Manusama, politiechef Zeeland – West-Brabant. “In sommige gevallen zijn er gesprekken geweest en we weten uit ervaring dat dit een goede preventieve aanpak is.” Op enkele plekken hangen camera’s die door BOA’s (buitengewoon opsporingsambtenaar) uitgelezen worden. Zien zij iets verdachts, dan melden ze dat aan de politie. Die beoordeelt of en hoe er geanticipeerd moet worden. “Camera’s in de openbare ruimte zijn een middel dat we alleen met goede onderbouwing en voor een specifiek doel mogen en willen inzetten. De camera’s hangen er voor een korte periode en er zijn strenge regels omtrent het terugkijken van beelden.”

Ondanks alle voorbereidingen kunnen politie, justitie en gemeenten niet garanderen dat er nergens iets gebeurt. Het Openbaar Ministerie (OM) wil mensen er dan ook op wijzen dat er snelrecht toegepast zal worden voor die situaties waarin dat mogelijk is. “De jaarwisseling wordt gezien als een evenement. De straffen liggen hoger dan tijdens reguliere dagen,” zegt Gerda Oosterveld van het OM. “Overtredingen met illegaal vuurwerk leiden in de toekomst tot het niet verkrijgen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) of een aantekening op de reeds afgegeven VOG. De gevolgen voor werk en vrijwilligerswerk kunnen dus groot zijn.”

Online

Verschillende maatschappelijke organisaties bieden voor de jaarwisseling een online programma aan, in de hoop dat jongeren die niet naar het jongerencentrum kunnen komen niet op straat gaan rondhangen. Vorig jaar was dit een effectief middel. “Het hele jaar proberen we jongeren vanachter de gamecomputer te krijgen, maar ik zou het fijn vinden als ze op 31 december allemaal tot diep in de nacht gaan gamen en er online een geweldig feest van maken”, vertelt Bergmann. “Alle betrokken partijen zijn gemotiveerd om er samen een mooie jaarwisseling van te maken en ik hoop dat de Zeeuwen het allemaal naar hun zin gaan krijgen. Geen overlast veroorzaken voor anderen, geen spullen kapot maken of vuurtjes stoken, en zeker geen vuurwerkbommen afsteken. De jaarwisseling is pas voor iedereen leuk als er geen incidenten zijn.”

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief