Minibiebje 'Pinocchio' aan de Dorpsstraat in Ritthem
Minibiebje 'Pinocchio' aan de Dorpsstraat in Ritthem Foto: Arie Westeneng

‘Ik zet er geen afdankertjes in, je vindt hier mooie boeken’

Door: Arie Westeneng Algemeen

Minibiebjes zijn kastjes met tweedehands boeken die je kunt ruilen, lenen of meenemen. Soms hangen zulke Leeskastjes aan gevels van huizen. Of ze staan op een paal in een tuin. Boekenliefhebbers kunnen daar gratis nieuwe boeken ontdekken of van uitgelezen boeken afkomen.

In en om Vlissingen kun je ook op diverse plekken gratis boeken ontdekken. Waar kun je ze vinden en wie zitten er achter? Hilda Schraa is als tolk/vertaalster Italiaans altijd met teksten bezig. Ze woont in Ritthem aan Dorpsstraat 21 en vond dat haar dorpje wel een paar minibiebjes kan gebruiken. Ze bevestigde een kastje aan haar gevel.

“Ik lees heel graag en stik van de boeken. Ik kan en wil niet alles bewaren, maar ik wil wel graag goede boeken delen.” Ze hoopt met gratis boeken andere mensen ook aan het lezen te krijgen. “Ik zet er geen afdankertjes in, je vindt hier mooie boeken.” Schraa zou het leuk vinden een keer verrast te worden met een boek van een onbekende schrijver.

Sinds september 2021 hangt een grijs kastje aan haar gevel. “Ik had mijn vriend verteld van mijn plannen, hij zou een kastje maken, ‘ga ik doen, ja, echt binnenkort, zei hij elke keer. Maar het kastje kwam maar niet.” Toen kocht ze een kant-en-klaar grijs boekenkastje en noemde haar Minibiebje ‘Pinocchio’. Een plaagstootje naar haar vriend die het beloofde boekenkastje nooit maakte? “Nee hoor”, lacht Schraa, “het heeft te maken met mijn liefde voor het Italiaans en voor mooie verhalen.”

“Het zou zo ontzettend leuk zijn als Ritthem een echt boekendorp wordt, net als Damme in België.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief