Monique en Ronald Mies van dekabelgigant.nl.
Monique en Ronald Mies van dekabelgigant.nl. Foto: Kabelgigant.

Vlissingse ondernemers de dupe van oplichters

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - Slapeloze nachten hebben ze ervan, Ronald en Monique Mies uit Vlissingen. In mei vorig jaar begonnen ze met hun bedrijf Kabelgigant (dekabelgigant.nl) en aanvankelijk bleek het een schot in de roos; online verkoop van kabels en kleine consumentenelektronica. Maar na een paar maanden werden Ronald en Monique akelig geconfronteerd met internetoplichters die hun malafide praktijken ontplooiden onder een vergelijkbare naam: kabel-gigant.nl, en kregen ze honderden ontstemde gedupeerden op hun dak...

De oplichters van kabel-gigant.nl sturen ongevraagd earpods of USB-kabels naar onwetende consumenten die niets besteld hebben, uiteraard voorzien van een factuur. Wordt de factuur niet tijdig betaald dan volgen er betalingsherinneringen met 25 euro aanmaningskosten en wordt er gedreigd met incassobureaus. De problemen begonnen in september 2021. “We kregen een telefoontje van iemand die oordopjes toegestuurd had gekregen maar niks had besteld. Omdat de naam van de oplichters zoveel op die van ons lijkt krijgen wij het op ons bordje.”

Bedreigingen
Na het eerste telefoontje barstte het los. Monique: “Ik heb het bijgehouden, in drieënhalve maand hebben we 348 klachten gekregen via telefoon, email en WhatsApp.” En die klachten waren bepaald niet allemaal van de lucht. “Soms regelrechte bedreigingen,” verduidelijkt Ronald. “Scheldpartijen maar ook bedreigingen als ‘we komen wel eens even langs’ en ‘we weten jullie te vinden’.” De Stichting Internet Domeinregistratie Nederland is desgevraagd een onderzoek gestart en dat heeft ertoe geleid dat de website kabel-gigant.nl uit de lucht werd gehaald. “Maar daarna zijn de oplichters verder gegaan onder de naam kabel-gigant.com. Het bedrijf is gevestigd in Londen, heeft een Belgisch bankrekeningnummer en een postbusadres in Amsterdam dat niet blijkt te bestaan,” legt Ronald uit.

Aangifte
Omdat de bedrijfsnaam Kabelgigant een geregistreerde merknaam is heeft het ondernemersechtpaar aangifte gedaan bij de politie in Vlissingen. Ronald: “Maar die konden eigenlijk niks doen omdat de naam van de website van de oplichters net iets anders is.” Nadat het eindelijk was gelukt om ook de website kabel-gigant.com uit de lucht te krijgen dachten Monique en Ronald dat de ergste ellende wel achter de rug was, maar toen de waakhond Autoriteit Consument en Markt deze week een bericht over de kwestie online plaatste begon alles weer van voren af aan. “Gedupeerden gaan googelen en komen dat toch weer bij ons uit,” vertelt Ronald.

Naamsverandering
Om een eind aan de ellende te maken zou een naamsverandering een mogelijkheid kunnen zijn, maar dat is volgens Monique geen optie. “Onze naam is geregistreerd, we hebben een logo laten maken door een marketingbureau, shirts en truien van ons bedrijf. Dat zijn gigantische investeringen, alles bij elkaar wel twintigduizend euro. Het is gewoon te duur om nu voor een andere naam te kiezen.” Hoe het nu verder moet, weten Ronald en Monique nog niet. Monique: “We gaan nu even afwachten hoe het verder gaat.”



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief