Afbeelding
Foto: Annet Eekman

Onze Lieve Vrouwekerk wordt Boutique Hotel Vlissingen

Door: Joep Bremmers Algemeen

VLISSINGEN - De Onze Lieve Vrouwekerk aan de Singel in Vlissingen is verkocht. Afgelopen vrijdag heeft de Heilige Mariaparochie buurtbewoners en parochianen geïnformeerd over de plannen. De koper van de kerk wil zich nog niet bekend maken, maar wel is duidelijk dat de kerk de komende jaren wordt verbouwd tot Boutique Hotel Vlissingen.

De verkoop van de kerk aan de Singel was onontkoombaar voor de Heilige Mariaparochie. Al in 2019 constateerde de parochie en het Bisdom Breda dat met het teruglopende aantal parochianen het financieel niet haalbaar was om de kerk en de pastorie te behouden. Er is gedacht om de kerk te slopen en een nieuwe kerk te bouwen maar dat vond de gemeente Vlissingen geen goed idee en de parochie zelf eigenlijk ook niet. Uitgangspunt was dat de kerk behouden bleef en het liefst ook de Emmanualkapel, onderdeel van de Onze Lieve Vrouwekerk.

Zowel de gemeente als het Bisdom hadden een aantal eisen ten aanzien van de nieuwe functie van het kerkgebouw en de pastorie. Zo wilde het Bisdom dat er bijvoorbeeld geen supermarkt, detailhandel of café in de kerk zou komen. Het is de bedoeling dat er in de kerk hotelkamers worden gerealiseerd waarbij het uiterlijk van het pand zoveel mogelijk intact blijft. Wel worden er extra ramen geplaatst. In de naastgelegen pastorie komen eveneens hotelkamers en achter de pastorie komt een grote glazen aanbouw die als ontbijtzaal gaat dienen. Daarmee voldoet de nieuwe eigenaar aan de eis van het Bisdom dat er geen horeca in de kerk zelf komt.

Devotiekapel
Tot blijdschap van de parochie blijft de in de kerk aanwezige Emmanuelkapel behouden als devotiekapel en kan na de verbouwing, die twee jaar in beslag zal nemen, worden gebruikt voor kleine diensten en bijeenkomsten. De Heilige Mariaparochie blijft nog tot en met Pasen gebruik maken van de kerk aan de Singel. Op 24 april wordt er met een slotviering afscheid genomen van de kerk. Daarna gaat de parochie wekelijks een kerkdienst houden in de aula van uitvaartcentrum Overtoom Groen aan de Van Dishoeckstraat. Op zaterdagavond worden de kerkdiensten gehouden in het kerkgebouw van het Apostolisch Genootschap en met de Protestantse Kerk Nederland worden gesprekken gevoerd over gebruik van de Sint Jacobskerk.



Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief